Liefde voor natuur spreekt uit nieuwe boek Erik van Ommen

Zaterdag 05 November 2022
  • De wereld is mijn atelier van Erik van Ommen (Rechten: KNNV Uitgeverij)

De wereld is mijn atelier is het nieuwe boek van beeldend kunstenaar Erik van Ommen dat vandaag verschijnt. Het boek neemt de lezer mee op een reis van het zuiden van Afrika naar Spitsbergen in het noorden en toont alle plekken waar de kunstenaar gewerkt heeft.

Ruim vijftig jaar is Van Ommen actief. Kenmerkend voor de kunstenaar is dat hij buiten werkt, met een telescoop als belangrijk hulpmiddel. Zo kan hij het gedrag van vogels en andere dieren zo goed mogelijk bestuderen en schetsen. Kunst en natuur zijn voor hem onlosmakelijk met elkaar verbonden. "Het buiten zijn en tekenen vind ik een hele mooie combinatie", aldus de kunstenaar.

Vogels

In zijn dertigste boek vertelt Van Ommen over zijn belevenissen onderweg en zijn werkwijze. De nadruk ligt op schilderijen, prenten en tekeningen. Vogels staan centraal maar ook voor andere dieren en landschappen is er ruimte. "Vogels geven me een gevoel van vrijheid, ik vind ze heel mooi. En in Nederland kom je al snel bij de vogels terecht."

Publicaties

Door de jaren heen verschenen tientallen boeken van Van Ommen waaronder Spitsbergen: logboek van een kunstenaar (2019), Poldervogels (2018), Mijn reigerparadijs (2015) en De ijsvogels van de Hunze (2012). Vorig jaar verscheen Vogels in onze tuin met tekst van Paul Böhre en aquarellen van de kunstenaar.

Gevarieerd

Van Ommen studeerde in 1983 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten. Hij is veelzijdig en maakt acryl- en olieverfschilderijen, aquarellen, pastels, etsen, lino- en houtsnedes, Sumi-e schilderingen en videofilms. Ter ere van het 85-jarig jubileum van Het Drentse Landschap maakte hij een serie van vier houtsneden; een zwaluw, een roodborstje, een grauwe klauwier en een geelgors.

Atelier

Deze uitzending van ROEG! staat in het teken van het werk van Van Ommen en is opgenomen in zijn atelier in Vries. De kunstenaar vertelt over het ontstaan van zijn fascinatie voor vogels en laat verschillende werken zien.

Lees ook:

Contact
opnemen