Van watervogel naar waterverf: Erik van Ommen in Tusschenwater

Maandag 06 Juni 2022
  • Erik van Ommen baseert zijn kunst op wat hij ziet in de natuur. (Rechten: RTV Drenthe)

Op een krukje zit kunstenaar Erik van Ommen te schetsen in natuurgebied Tusschenwater. Hij legt steltlopers vast. "Deze schetsen zijn echt de basis voor wat ik in mijn atelier doe", vertelt hij.

Van Ommen studeerde in 1983 af aan de Academie voor Beeldende kunsten Minerva in Groningen. Momenteel is hij woonachtig in Vries. Voor hem zijn kunst en natuur onlosmakelijk verbonden: daarom gaat hij ook daadwerkelijk de natuur in voor zijn schetsen.

Inleven

Om de vraag of het niet makkelijker is om de vogels van een foto na te schilderen moet Van Ommen lachen: dat lijkt hem maar saai. "Nu zie ik veel meer van de vogel en begrijp ik hem ook veel beter. Zo kan ik me veel meer inleven", vertelt hij.

Ook legt hij zijn werkwijze verder uit: "ik zit achter een telescoop. Die vergroot zestig keer. Daardoor kan ik de vogels heel dichtbij bekijken en in mijn schetsboek vastleggen." Van Ommen gebruikt zwarte aquarelverf, verdunt met water, om te vogels op papier te vangen.

Natuur als inspiratie

Van Ommen zit een aantal uren op een dag buiten de vogels te bestuderen en te schilderen. Vervolgens gaat hij naar zijn atelier om de schetsen uit te werken tot kunststukken. Bijvoorbeeld met aquarel, olieverf, en houtsnedes. Maar de natuur is echt zijn basis.

Zijn schetsen bestaan eigenlijk uit maar heel weinig penseelstreken. "Misschien tien streepjes en dan heb je al een vogel te pakken", zegt Van Ommen. Toch is het meteen duidelijk om welke vogel het gaat. Volgens hemzelf komt dat doordat hij zijn inspiratie uit de natuur haalt. "Als je dit van een foto afhaalt dan verlies je de levendigheid van de foto."

Contact
opnemen