De grauwe klauwier poseert voor vogeltekenaar

Zondag 25 September 2022
  • De grauwe klauwier speurt zijn omgeving af (Rechten: RTV Drenthe)

Vogeltekenaar Erik van Ommen neemt ons mee op sleeptouw en leert ons kijken naar verschillende vogelsoorten die in de provincie voorkomen. Dit keer een zangvogel die gemaakt lijkt voor een rol op het witte doek, hij poseert geduldig voor de kunstenaar.

De grauwe klauwier is een schaarse vogel die voorkomt in gevarieerde, kleinschalige landschappen en insecten, kleine zoogdieren, jonge vogels en reptielen eet. De naam 'klauwier' komt van zijn gewoonte om prooien aan de stekels van planten of prikkeldraad te prikken voor later.

Het model

Van Ommen zit vandaag in de Gasterse Duinen langs de Drentsche Aa. Ergens in het weiland voor hem tussen de Schotse hooglanders en de meidoornstruiken zit een grauwe klauwier. "Het is een zangvogel die in Nederland broedt en in Afrika overwintert", vertelt Van Ommen. "Bovenin de struik zit een mannetje. Het is een prachtige vogel met een mooie bruine rug, een grijze kop en een zwart masker. Hij zit vaak boven in een meidoorn, speurend naar voedsel. Hij vangt wat en komt dan weer terug op dezelfde plek."

De tekst gaat verder onder de foto

Afbeelding
Een schets van de grauwe klauwier (Rechten: RTV Drenthe)

De lichtinval

"Ik let op de houding en op hoe hij zich gedraagt. Het lichaam is naar rechts gedraaid en de kop naar links om te kijken of hij wat kan vangen", aldus de kunstenaar. "Je ziet de lichtinval. Dat geef je aan met een paar arceringen, zodat je thuis als je het uitwerkt weet waar licht en donker zitten in de vogel. Verder dat mooie, zwarte masker en die zwarte haaksnavel."

Het resultaat

"Het is een heel mooi model, hij blijft zo rustig zitten. Dat is het kenmerk van klauwieren, ze zitten lang op een plekje en bewegen niet. Zo krijg je er binding mee en gaat het tekenen steeds makkelijker. Je krijgt door hoe het dier in elkaar zit en zich gedraagt. Op een gegeven moment komen de tekeningen dan vanzelf uit je hand. Ik heb de vogel nu wel aardig leren kennen, maar die staart is onduidelijk. Daar moet ik op studeren, ik denk dat ik de rest van de dag daarmee bezig ga."

Lees ook:

Contact
opnemen