De boerenzwaluw op papier

Zondag 11 September 2022
  • De boerenzwaluw als model (Rechten: RTV Drenthe)

Vogeltekenaar Erik van Ommen neemt ons mee op sleeptouw en leert ons kijken naar verschillende vogelsoorten die in de provincie voorkomen. Dit keer richt hij zijn vizier op de boerenzwaluw, een boerenlandvogel bij uitstek die na een winters verblijf in Afrika in de lente in Drentse schuren en loodsen broedt.

Het zijn behendige vliegers die in de lucht insecten vangen. Drinken doen ze terwijl ze over het water scheren.

De positie

Van Ommen zoekt de zwaluwen op bij de sluis bij Dieverbrug. "Je ziet hier een boom vol met huiszwaluwen en boerenzwaluwen. Daar zitten jonge en oudere vogels tussen. Ik ben aan het inwerken, ik teken de zwaluw om te kijken wat ik daar straks mee kan doen." Hoog in de boom is het net alsof de zwaluwen poseren voor de tekenaar.

Het model

"Boerenzwaluwen hebben een mooie, donkere borstband, met een rode vlek onder de keel en een klein rood vlekje boven de snavel. Ze hebben heel lange vleugels en een lange staart. Ze zijn beweeglijk en dat maakt het moeilijk om ze te tekenen", aldus Van Ommen. "Iedere keer dat er een grote vogel voorbij komt, een meeuw of een sperwer, vliegen ze weg om ergens anders te gaan zitten. Dus je moet snel zijn met je schetsen."

De techniek

"Ik schilder de zwaluwen in waterverf, dat is een aquarel", licht Van Ommen toe. "Ik ben begonnen met een snelle, zodat ik weet hoe het met kleur zit, met blauw, geel en rood. Nu ga ik verder met een zwaluw waar ik wat meer tijd voor neem. Aquarel doe je met water en waterverf. Op een palet heb je allerlei kleuren die je moet mengen en op de goede manier aanbrengen op aquarelpapier. Met vlekken probeer je de vogel te schilderen. Als je buiten werkt, heb je niet zoveel tijd om zeer gedetailleerd te werken."

Het geluk

Nog even en dan vertrekt de luchtacrobaat naar zuidelijker oorden om de winter door te brengen. Vanaf april keert de vogel terug. "De boerenzwaluw is de vogel waar ik het meest blij van word", vertelt Van Ommen. "Als hij in het voorjaar terugkomt en je hoort hem kwetteren en ziet hem vliegen, dan heb je echt het gevoel dat het weer zomer wordt, dat is fantastisch. Dan kan mijn jaar al niet meer stuk."

Afbeelding
De boerenzwaluw in waterverf (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen