Dikke das is klaar voor de winter

Dinsdag 01 November 2022
  • Kogelronde das krijgt het niet zo snel koud (Rechten: Pauline Arends)

De winter is in aantocht en de dassen in het Hart van Drenthe, een natuurgebied rond Hooghalen en Grolloo, zijn er klaar voor. In aanloop naar het koude seizoen slepen ze bladeren, gras en mos naar de burcht om het hol te isoleren. Maar zelf zorgen ze ook voor een extra laagje. Op de wildcamerabeelden van boswachter Pauline Arends ligt vader das er tonnetjerond bij.

"Met een mensenblik zouden we bij deze das een lichte vorm van overgewicht vaststellen", aldus de trouwe volger van deze burcht. "Maar nee, deze das heeft een stevige speklaag opgebouwd. Laat de winter maar komen."

Dikke das

De burcht die Arends volgt is al lang bewoond. "In 2002 vestigde zich daar een hele dikke das", vertelt Arends. "Vandaar dat we het ook wel de dikke dassenburcht noemen. De das in beeld lijkt misschien wat corpulent, maar het is van zichzelf al een stevige, forse man."

Zorg

De dikke das rolt wat heen en weer, terwijl hij zijn vacht verzorgt. "Ze hebben vaak parasieten, ze kunnen last hebben van vlooien, luizen, teken en mijten. Willen ze zich op de buik krabben, dan moeten ze wel op hun rug gaan liggen." Bij het krabben worden zowel voor- als achterpoten ingezet.

Lees ook:

Contact
opnemen