Warm in de winter: de das gooit de deur dicht

  • De das is in de winter minder vaak buiten. Foto: Saxifraga / Theo Verstrael

Wilde dieren in de Drentse natuur hebben allemaal slimme tips en trucs om warm de winter door te komen. De dassen bijvoorbeeld: ze gooien gewoon de deur dicht!

Wordt het koud, dan zie je de dassen slepen met bladeren, gras en mos. Ze nemen het mee de ondergrondse burcht in. Met dit materiaal houden ze het wat warmer in de burcht. Ze nemen het mee de verschillende kamers in.

De dassen houden geen winterslaap, maar ze blijven in de winter wel langer in de burcht. Boswachter Pauline Arends zag op een frisse dag in december de warme adem uit een van de pijpen van de burcht komen. 

Op deze beelden van de wildcamera zie je die dassen-adem, en je ziet hoe de dassen bladeren, mos en gras meenemen de burcht in. Voor wat extra isolatie in de winter. Maar ze maken er niet alleen een warm, zacht tapijtje van! Lees verder onder de video:

Geen tocht!
Als het echt heel koud wordt, dan zorgen de dassen ervoor dat het zo min mogelijk tocht in de burcht. De burcht heeft best veel uitgangen (pijpen). "Ik heb een keer iets heel bijzonders gezien" zegt boswachter Pauline Arends. "Alle pijpen van de burcht waren door de dassen dichtgestopt. Een paar dagen later vroor het twintig graden. Ze voelden de kou aankomen en maakten het wat behaaglijker binnen. Sindsdien hebben we niet meer zo'n extreme winter gehad als toen, ik heb het ook niet vaker gezien."

IJsberenchallenge
Een dier die constant met kou te maken heeft is Chill de ijsbeer. Hij heeft een hoofdrol in deze ijsberenchallenge van de provincie Drenthe. Hij woont op de Noordpool, waar het ijs smelt en zijn woonplaats daardoor steeds kleiner wordt. Dat komt door de klimaatverandering. Met de ijsberenchallenge kan je een klein beetje meehelpen om de Noordpool minder snel te laten smelten. Bijvoorbeeld door thuis de verwarming een graadje lager te zetten. En dan is de tip van de das wel handig: laat vooral niet onnodig de deuren openstaan!

Meer tips in het lespakket
Je kan nog veel meer doen om thuis energie te besparen. Wil je weten hoe? IVN heeft samen met de provincie Drenthe en lespakket gemaakt met bijvoorbeeld leuke opdrachten en een quiz. Het is hier gratis te downloaden

Contact
opnemen