Dassen ontvluchtten tijdelijk hun burcht maar zijn weer terug

Dinsdag 26 Juli 2022
  • De dassenburcht in het Hart van Drenthe stond tijdelijk leeg (Rechten: Pauline Arends)

De dassenburcht in het Hart van Drenthe waar de 'vrolijkste dassenfamilie van Drenthe' woont, aldus boswachter Pauline Arends, is al heel lang bewoond. Afgelopen mei echter heeft de familie de burcht tijdelijk verlaten.

Normaal bewonen dassen hun burcht het hele jaar rond, de aanleiding voor de tijdelijke verhuizing is niet zeker. "Ik vermoed dat het met parasieten te maken heeft", vertelt Arends. "Nu zijn ze weer terug en is het meteen een vrolijke bende."

Huisgenoten

"In het voorjaar deelden de dassen hun burcht met drie vossen. Het zou me niet verbazen, en ik ben dat ook in de literatuur tegengekomen, dat ze last hadden van vlooien of luizen. Als het te gek wordt, vertrekken de dassen voor een tijdje." Na verloop van tijd neemt het aantal parasieten af door gebrek aan voedsel en kunnen de dassen weer terug naar huis.

Tijdelijk onderdak

In de burcht wonen twee vrouwtjes, één met twee jongen en één met drie jongen. "Het vrouwtje met drie jongen zagen we in een bijburcht een kilometer verderop, zij is nu weer terug. Van het vrouwtje met twee jongen weten we niet waar zij naartoe is uitgeweken. Waarschijnlijk is zij ook weer terug op de burcht." Op beelden van de wildcamera is ook te zien dat een jong reekalf even aan de oude/nieuwe bewoners komt snuffelen.

Lees ook:

Contact
opnemen