De kwetsbare kraanvogel op afstand vastgelegd

Zondag 06 November 2022
  • De familie kraanvogel die Erik van Ommen schildert (Rechten: RTV Drenthe)

Vogeltekenaar Erik van Ommen neemt ons mee op sleeptouw en leert ons kijken naar verschillende vogelsoorten die in de provincie voorkomen. De kunstenaar houdt zich stil om zijn modellen niet af te schrikken en genoeg tijd te krijgen om ze vast te leggen.

Kraanvogels zijn kwetsbare en verstoringsgevoelige vogels met hoge eisen aan hun leefomgeving. In 2001 werd voor het eerst een kraanvogelkuiken geboren in het Fochteloërveen. Sindsdien broeden de vogels op een aantal plekken in onze provincie.

Familie

Van Ommen zit aan de rand van het Fochteloërveen en kijkt uit over een akker. "Voor ons lopen vier kraanvogels, twee ouders en twee jongen. Dat is bijzonder, want kraanvogels heb je nog maar een jaar of twintig in Drenthe. Ze zitten zo'n vierhonderd meter bij ons vandaan." Een kraanvogelstel heeft meestal één nest per jaar met twee eieren. Na een week of negen kunnen de jongen korte stukjes vliegen.

Bespieden

De kunstenaar bekijkt de vogels door zijn verrekijker en zij houden hem nauwlettend in de gaten. "We houden ons stil, we praten heel zachtjes en zitten heel rustig. De ouders kijken steeds omhoog, de jongen zijn aan het eten. Ik moet de kraanvogels in vlekken schilderen, want ze zitten heel ver weg. Ik zie niet veel details."

(de tekst gaat verder onder de video)

Materiaal

De tekenaar gebruikt een penseel en zwarte waterverf. "Met een paar streken kun je een jonge kraanvogel neerzetten. Dit is een klein paletje aan mijn duim, dus dat hoef ik niet vast te houden. Ik heb een marterharen penseel met water en een beetje verf. Dat is alles wat je nodig hebt om buiten te werken."

Geluk

"De kraanvogel die ik nu schilder is erg populair in Japan", aldus Van Ommen. "Daar heet hij 'tsuru'. Als je in Japan een kraanvogel aan je muur hebt hangen, een tekening of schilderij, brengt dat geluk. Daarom hebben veel Japanners een kraanvogel aan de muur." De Japanse kraanvogel staat onder andere symbool voor loyaliteit, kracht en hoop.

Naar bed

Zodra de modellen vertrekken, houdt het voor Van Ommen op. "Onze kraanvogels houden het voor gezien. Ze zijn net opgevlogen en naar het veen toegegaan om daar te slapen, denk ik. Over een uurtje wordt het donker en het is gebeurd. We zijn een eind gekomen, het was prachtig om te zien hoe ze daar liepen met z'n vieren."

Erik van Ommen nodigde ROEG! uit in zijn atelier, bekijk de uitzending hier.

Afbeelding
De kraanvogels die Erik van Ommen van afstand bestudeerde (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen