De beweeglijke zilverreiger vastgelegd met houtskool

Zondag 30 Oktober 2022
  • Met houtskool legt de tekenaar de zilverreiger vast (Rechten: RTV Drenthe)

Vogeltekenaar Erik van Ommen neemt ons mee op sleeptouw en leert ons kijken naar verschillende vogelsoorten die in de provincie voorkomen. In vergelijking met zijn vorige model kiest de kunstenaar dit keer voor een beweeglijke vogel.

De zilverreiger is een opvallende vogel met een helder wit verendek die vooral in de winter in ons land verblijft, het liefst in de buurt van voedselrijke weilanden, sloten en rietmoerassen.

Het model

In het natte natuur- en waterbergingsgebied De Onlanden zoekt Van Ommen naar de grote zilverreiger. "Het is een beweeglijke vogel die langs de waterkant loopt. Ik ga proberen hem te tekenen met houtskool. Daar aan de overkant van het water tegen het riet aan loopt er eentje heel parmantig door het water te stappen op zoek naar vis. Prachtig hoe hij afsteekt tegen het donkere, groene riet met die gele snavel."

(de tekst gaat verder onder de foto)

Afbeelding
Het model van kunstenaar Van Ommen (Rechten: RTV Drenthe)

De techniek

Verschillende modellen vragen om een verschillende aanpak. Van Ommen: "Als je een zilverreiger tekent, teken je eigenlijk nooit de vogel zelf maar altijd wat er omheen zit omdat het verendek zo wit is. Je tekent het zwart eromheen en dan heb je vanzelf de vogel te pakken. Hij heeft ook een zwart puntje aan de snavel. Dat zie je pas als je de vogel op je gemak kunt bekijken."

Het materiaal

Van Ommen maakt gebruik van verschillende materialen waaronder acryl-, olie- en waterverf. "Ik heb nu voor houtskool gekozen omdat ik snel moet zijn. De zilverreiger beweegt voortdurend en ik heb eigenlijk geen tijd om langdurig te kijken en te tekenen. Houtskool geeft mooi zwart af dus je kan heel snel werken. In zwart en wit, dat is ook mooi met een zilverreiger. Ik moet altijd maar hopen dat hij lang genoeg blijft zitten."

Lees ook:

Contact
opnemen