De klapekster laat op zich wachten maar verschijnt toch op papier

Zondag 13 November 2022
  • Erik van Ommen speurt de Gasterse Duinen af naar een klapekster (Rechten: RTV Drenthe)

Vogeltekenaar Erik van Ommen neemt ons mee op sleeptouw en leert ons kijken naar verschillende vogelsoorten die in de provincie voorkomen. De kunstenaar keert terug naar dezelfde plek waar hij eerder dit jaar de grauwe klauwier wist te strikken.

Net als grauwe klauwier is de klapekster lid van de familie van de klauwieren. De vogel is herkenbaar aan de lange staart en haaksnavel en heeft een wit met grijs en zwart verendek en een zwart masker over de ogen.

Seizoensgebonden

Van Ommen is weer in de Gasterse Duinen in het noorden van Drenthe waar hij afgelopen zomer ook was. "In de winter wordt de grauwe klauwier vervangen door de klapekster. De vogel broedt niet meer in Nederland, maar alleen in Scandinaviƫ. 's Winters komt hij naar ons land. Dit is een bekende plek waar altijd klapeksters zitten." De trekvogel bivakkeert in gevarieerde natuurgebieden waar voldoende prooidieren aanwezig zijn.

"De klapekster is een klauwier, dat is een zangvogel die beestjes vangt zoals muizen en hagedissen", legt Van Ommen uit. "Die spietst hij op een scherpe tak van bijvoorbeeld de meidoorn. Zo heeft hij een voorraadkamer waaruit hij kan putten als hij te weinig eten heeft." In de winter eet de klapekster vooral kevers waaronder mestkevers, maar ook vogels en muizen.

Op papier

In het veld gebruikt Van Ommen verschillende technieken. "Ik werk nu met inkt en water. Dat is een snelle manier om een vogel vast te leggen. De klapekster vliegt de hele tijd heen en weer, dus we moeten hem goed in de gaten houden. Als ik met inkt werk, kan ik in een paar streken een klapekster neerleggen. Kijk, het lijkt een beetje op een Japanse houtsnede."

Afbeelding
Klapeksters getekend door Erik van Ommen (Rechten: RTV Drenthe)

Een vogelmodel laat zich niet regisseren. "We moesten lang wachten", vertelt de tekenaar. "Zo'n twee uur, maar op een gegeven moment hadden we door waar hij zat en toen hebben we hem mooi gezien. Het viel niks tegen en het is een inspirerende vogel. Als je toch met twee van deze tekeningen thuis kan komen, dan heb ik al erg blij. Voor mij is het geslaagd."

Lees ook:

Contact
opnemen