De bloeiboog: een doorlopend buffet voor insecten

Donderdag 14 April 2022
  • Voorjaarsbijen moeten het van bloeiende wilgen hebben (Rechten: RTV Drenthe)

Steeds meer planten en struiken staan in bloei en bieden insecten hun nectar en stuifmeel aan. Maar sommige vlinders en hommels komen al in januari of februari tevoorschijn en hebben dan grote honger. Het inzetten van een bloeiboog zorgt ervoor dat die vroege start een succesvolle kan worden.

"De bloeiboog is een manier om naar planten te kijken op basis van de bloeiperiode", aldus permacultuurontwerper Remi van Beekum. "Je probeert gedurende een zo lang mogelijk seizoen te zorgen voor bloeiende planten waar insecten van kunnen profiteren."

Aansterken

Als de temperatuur stijgt worden de eerste vlinders wakker uit hun winterslaap. Na een zachte winter kun je in januari of februari al citroenvlinders en dagpauwogen zien vliegen. Hetzelfde geldt voor hommelkoninginnen die bij warm weer de overwinteringsplek verlaten en op zoek gaan naar voedsel om aan te sterken. Naarmate het klimaat verandert, gebeurt dit steeds vroeger en hebben de insecten moeite om bloeiende planten te vinden.

Bloemenpracht

"Je ziet vaak dat mensen vanaf april, wanneer het weer mooier wordt, veel buiten zitten en daar hun tuin op inrichten. Maar in februari en maart en aan het einde van het seizoen zijn bloeiende planten schaars. Het is goed om daar op te letten." Vroeg in het seizoen zorgen bolgewassen, stinzenplanten en wilgen voor voedsel. Aan het einde van het seizoen helpt de klimop insecten uit de brand.

Schaal

Het ontwerp van een bloei- of bloesemboog kun je baseren op de grootte van je tuin. In een kleine tuin ben je vooral aangewezen op bloembollen, bloemenmengsels en kruidachtigen. In grotere tuinen is vaak ook plek voor bomen en struiken zoals de hazelaar, de sleedoorn en de meidoorn. "Het mooiste is om eerst te bekijken wat je hebt staan en wanneer dit bloeit", aldus Van Beekum. "Dan kun je de gaten opvullen met planten die op andere momenten bloeien."

Lezing

Van Beekum heeft een voedselbos in zijn achtertuin en maakt ontwerpen voor grote en kleine tuinen op basis van de bloeiboog. Op dinsdag 20 april geeft hij een lezing in de bibliotheek van Gieten over hommels, honingbijen en solitaire bijen en over het ontwerpen met de bloeiboog. Hij laat een aantal geschikte planten zien op basis van de bloeiperiode.

Lees ook:

Contact
opnemen