Alle stinzenplanten bij elkaar in nieuwe basisgids

Vrijdag 21 Februari 2020
  • Een van de stinzenplanten: 'Hyacinthoides non-scripta' (Rechten: Wil Leurs)

Het seizoen van de stinzenplanten is begonnen. Deze verwilderde voorjaarsbloeiers laten hun kleuren hier en daar al zien, zoals op landgoed Overcingel in Assen. Het sneeuwklokje, trompetnarcis en de bonte krokus zijn bekende voorbeelden. In de nieuwe Basisgids Stinzenplanten zijn deze en de minder bekende soorten terug te vinden.

Paars, wit en geel komt al door het groen heen. De lente is in aantocht, met haar eigen rijkdom aan bloemen, zoals de stinzenplanten. Stinzenplanten werden vanaf de zestiende eeuw ingevoerd. Door de adel, boeren en monniken kregen ze een plek rond bijvoorbeeld kastelen, kerkhoven, borgen en buitenplaatsen. Inmiddels zijn ze op meer plekken te vinden en zijn ze verwilderd. De naam komt van het Friese woord stins: 'steenhuis'.

Waardering en behoud

Heilien Tonckens uit Appelscha heeft een grote passie voor wilde planten en stinzenplanten. Samen met Wil Leurs en Rick Hoeksema maakte ze de gids, een bundeling van informatie over de plant zelf en de vaak bijzondere cultuurhistorische achtergrond. Met deze gids willen ze een bijdrage leveren aan het behoud van en de waardering voor dit bloeiende culturele erfgoed.

De fotogids geeft natuur- en tuinliefhebbers een overzicht van alle in Nederland bekende stinzenplanten. Dat zijn er in totaal 120, waarvan een aantal ook in Drenthe voorkomen. De holwortel bijvoorbeeld, die straks op landgoed Dickninge in De Wijk zal bloeien.

Win een exemplaar!

Maak kans op een exemplaar en stuur een foto van een voorjaarsbloeier naar roeg@rtvdrenthe.nl. Onder de inzendingen verloten we 3 exemplaren van de Basisgids Stinzenflora. Uiterste inzenddatum: zondag 15 maart 2020.

De Basisgids Stinzenplanten is voor 22,95 euro verkrijgbaar bij de boekhandel en via KNNV Uitgeverij.

Contact
opnemen