De zeearend in een paar pennenstreken

Zondag 04 September 2022
  • Het nest van het zeearendenpaar zit hoog in de bomen (Rechten: RTV Drenthe)

In een nieuwe serie neemt vogeltekenaar Erik van Ommen ons mee op sleeptouw en leert ons kijken naar verschillende vogelsoorten die in de provincie voorkomen. We trappen af met een imposante roofvogel die zich regelmatig in De Onlanden laat zien én die onlangs in de buurt van Veenhuizen voor het eerst in Drenthe een jong heeft grootgebracht.

Voorheen was de zeearend een sporadische wintergast, maar sinds het nest in de bossen bij Veenhuizen is het een permanente bewoner van onze provincie geworden. De roofvogel eet vis, maar ook grote watervogels zoals ganzen en eenden. Een eend kunnen ze zelfs in hun vlucht uit de lucht plukken.

In de verte

Van Ommen tuurt met een verrekijker naar het nest van de zeearenden. "Het is een vrij makkelijk dier om te tekenen omdat het heel compact is en licht en donker elkaar afwisselen. Zelfs op deze afstand, zo'n zevenhonderd meter, kun je de verschillende veerpartijen goed zien, van de vleugel en de dekveren. De vogel heeft een mooie uitstraling, dat fiere en trotse. Zelfs het jong heeft als het gaat zitten al een beetje die houding van een volwassen zeearend."

In het nest

"We kijken naar de eerste zeearend die in Drenthe is geboren sinds tijden", vertelt Van Ommen. "Volgens de boswachters is het jong zo'n acht weken oud. Het heeft nog een paar weken te gaan voordat het uitvliegt. De ouders zitten niet meer op het nest, ze zaten in een boom ernaast en zijn nu aan het jagen. We zien het jong alleen plat op het nest liggen met een poot naast zich en een kop die me aankijkt met die gele snavel met een zwarte punt."

De tekst gaat verder onder de foto

Afbeelding
Vogeltekenaar Erik van Ommen tekent het zeearendjong (Rechten: RTV Drenthe)

Op papier

"Ik probeer het karakter van een trotse arend te vangen, die fier en ongenaakbaar op zo'n nest zit, zo van 'wie maakt mij wat'. Ik probeer in een paar streken weer te geven wat ik zie, het gaat om de essentie van de vogel; de kracht, de trots en de fierheid. Kijk, het lichaam van het jong ligt languit op het nest. Hier heb je die poot aan de zijkant, die als een soort van kippenpoot naast hem ligt. En dit is die gele snavel die je zo'n beetje trots aankijkt."

In de lucht

Wil je als wandelaar een zeearend zien, dan moet je op het volgende letten. "Vaak zie je heel veel ganzen in de omgeving de lucht in gaan. Zo weet je dat daar iets groots moet vliegen dat ganzen pakt. Een torenvalk zal dat niet doen, dus de kans is groot dat ergens een zeearend rondvliegt. Dan moet je goed omhoog kijken. Als je een enorme vogel ziet van twee meter breed, met grote vleugels die op zijn gemak rondcirkelt, dan zie je een zeearend."

"Anders moet je op zoek naar een grote vogel hoog in de bomen. De zeearend zit vaak roerloos, zonder te bewegen, in een boom en kan daar uren zitten. Dus als je een zeearend gevonden hebt, kun je er heel lang naar kijken. Maar als je hem niet gevonden hebt, moet je vaak heel lang zoeken voordat je hem vindt.

Lees ook:

Contact
opnemen