Mathijs ter Bork van IVN Natuureducatie

  • Mathijs ter Bork van IVN laat kinderen kennis maken met natuuractiviteiten (Rechten: RTV Drenthe)

Mathijs ter Bork van IVN Natuureducatie vindt de natuur het belangrijkste onderwerp én decor voor het onderwijs. Want daar gebeurt het: daar ontstaat verwondering en rijzen échte vragen bij de kinderen. Via ROEG! Junior wil hij dat laten zien en hoopt hij bij iedereen een beetje verwondering los te weken.

"Focus op rekenen en taal? Nee." zegt Ter Bork resoluut. "Ik vind het belangrijk dat de wereld centraal staat. En daar kan je taal en rekenen weer aan koppelen." Hij ziet de wereld als een grote, rijke leeromgeving. Wat je daar ziet, hoort en ontdekt kan de basis zijn voor een lesje breuken of grammatica. Daarvoor hoef je niet meteen ver weg op excursie: op het schoolplein of in een natuurgebied dichtbij valt al genoeg te ontdekken.

In ROEG! Junior laat hij kinderen geregeld zien hoe wonderlijk de natuur is, zoals de spinnen van het schoolplein in Wijster en de eetbare planten langs de Reest.

Enthousiasme

Ter Bork is zo'n tien jaar werkzaam bij IVN Natuureducatie, Daarvoor was hij tien jaar lang meester op diverse basisscholen in Drenthe. Zijn werk viel op: in 2010 werd hij gekozen tot leraar van het jaar voor het primair onderwijs. Een vacature bij IVN zette hem aan het denken: vanuit IVN bereik je 200 basisscholen in Drenthe en circa 30.000 kinderen. "Dat was mijn kans om heel veel scholen te helpen." Hij benadrukt dat er veel werk aan de winkel is, uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de Nederlandse kinderen ver van de natuur afstaat. "En je moet eerst houden van de natuur om het te behouden. In het nieuws gaat het vaak over de problemen in de natuur. Ik wil juist graag laten zien hoe tof de natuur is, wat er allemaal leeft, om kinderen en leerkrachten er enthousiast over te maken."

Rijke leeromgeving

Hij heeft zelf een passie voor de natuur en hoopt het vonkje voor natuuronderwijs over te laten slaan op leerkrachten. Ter Bork maakt onderwijspakketten en ondersteunt leerkrachten, zodat er op een aantrekkelijke manier aandacht voor natuur in de klas is. Ter Bork: "Natuur, aardrijkskunde, geschiedenis: het is bijna één verhaal van de vorming en het gebruik van het landschap. Ik vind het niet alleen belangrijk dat ieder mens dat een beetje begrijpt, je kan het ook inzetten als een rijke leeromgeving. Dat is ook nodig om het onderwijs te verbeteren."

Lees ook:

Contact
opnemen