Welkom in de wondere wereld van de zwammen

  • Paddenstoelen zijn er in allerlei soorten, vormen en maten (Rechten: RTV Drenthe)

Paddenstoelen zijn de uitlopers van schimmels die onder de grond groeien. "Het zijn eigenlijk de bloemen, de appels of vruchten daarvan", legt Edwin Wiersema van IVN uit.

Hij neemt groep acht van de Lindelaar in Westerbork mee naar het bos om paddenstoelen te zoeken.

Voortplanting
De schimmels gebruiken de paddenstoel om de zaadjes te verspreiden. Die zaadjes zitten onder de hoed van de paddenstoel. Bij iedere soort ziet dit er weer anders uit.

Voor wat hoort wat
"In die groene blaadjes zitten allemaal fabriekjes", legt Mathijs ter Bork van IVN uit. "In die fabriekjes of bladgroenkorrels maakt de plant zuurstof maar ook suiker. De paddenstoel krijgt wat van die suiker."

"Maar een goede vriendschap, daar krijg je ook iets voor terug. De paddenstoel geeft vitamines en mineralen uit de bodem aan de boom. Zolang de boom blaadjes heeft, blijven die paddenstoelen boven de grond komen."

Gevaarlijk
De kinderen hoeven niet bang te zijn voor paddenstoelen. "Maar je moet ze niet allemaal opeten", waarschuwt Ter Bork. "Zelfs giftige paddenstoelen kun je aanraken, het gif gaat niet door de huid. Pas als het in je maag komt, kan het gevaarlijk zijn."

Contact
opnemen