Lekker eten uit de natuur doe je zo

  • Kinderen leren welke planten eetbaar zijn (Rechten: RTV Drenthe)

Op school doen de kinderen van groep 6 en 7 van de Kornalijn in Meppel mee aan een voedselproject. Maar vandaag mogen ze naar buiten om te leren eten uit de natuur. 

"We zijn op zoek naar wat je kunt eten, welke planten wel en welke planten niet", vertelt Mathijs ter Bork van IVN Natuureducatie.

Afweer
"Sommige planten maken gif en soms zit dat maar in een stukje van de plant", legt Ter Bork uit. "Je moet precies weten wat je wel en niet kunt eten. Als je het verkeerde stukje eet kun je ziek worden, als je het goede stukje eet is het juist heel gezond."

Eetbaar
Zevenblad is een hardnekkig onkruid en wordt ook wel tuinmansverdriet genoemd. Maar het is ook een lekkernij. Ter Bork: "Als je er elk jaar lekker van kookt, in de salade of in de soep, dan houd je er weinig van over."

Brandbaar
Brandnetels zijn eetbaar maar prikken als je ze plukt. "Planten hebben verschillende trucjes om niet gegeten te worden, een daarvan zijn stekeltjes", legt Ter Bork uit. Hij laat zien hoe je de plant toch kunt pakken.

Plukken
"Als je er hard in knijpt zijn de stekeltjes meteen kapot. Dus dat is handig, maar dat lukt niet altijd. Je kunt de plant ook van onderaf naar boven toe pakken, dan kun je zo het topje eraf halen en opeten."

Contact
opnemen