In weer en wind eieren zoeken om de nestjes te beschermen

  • Nestje van een kievit (Rechten: RTV Drenthe)

Weidevogelbeschermers zijn al een poosje bezig om eieren te zoeken, en dat gaat ook na Pasen door. In weer en wind struinen ze het boerenland af naar nestjes; in de hoop ze te kunnen beschermen tegen de mest en trekker.

Bertjaap Darwinkel heeft een paar nestjes van kieviten gevonden op een akker in Leutingewolde. De baltsende kieviten zijn makkelijk te zien, maar vindt maar eens een nestje. Ze liggen op de grond en gaan op in het landschap, je zou er zo aan voorbij lopen. Of overheen rijden.

Zie hieronder de zoektocht van Darwinkel naar nestjes (tekst gaat verder onder de video):

Daarom plaatst Darwinkel stokjes bij de nesten. "Om te zorgen dat de boer ze straks ziet als hij mest uit gaat rijden over het land. Zodat de nesten niet onder het mest bedolven worden, of onder de trekker komen, zodat de kievitseieren uit kunnen komen."

Onder druk

Darwinkel geeft aan dat de kieviten onder druk staan. "Het landschap verandert wat: er zijn minder kleinschalige akkertjes en weilanden. Er is heel veel predatie van roofdieren. Het is een combinatie van factoren."

Op de akker waar hij de kievitsnestjes vindt, gaat het wel goed, ook tureluurs en grutto's weten deze plek te vinden. Boer Maurits Tepper heeft maatregelen genomen om de vogels te helpen, en hij let goed op de paaltjes die Darwinkel plaatst.

Veldwerk

Stikstofneerslag, klimaatverandering, waterkwaliteit, biodiversiteit en natuurinclusieve landbouw. Het zijn grote en ingewikkelde onderwerpen die allemaal met de Drentse natuur te maken hebben. In de serie Veldwerk duikt ROEG! in deze materie aan de hand van concrete voorbeelden. Wat is er aan de hand met een bepaalde plant of diersoort? Wat moet er gebeuren om die soort te redden, of te bestrijden? Dit is het achtste deel van de serie.

Lees ook:

Contact
opnemen