Wilde narcis krijgt menselijke hulp bij bestuiving

Vrijdag 22 Maart 2024
  • De wilde narcis krijgt hulp bij het vermeerderen (Rechten: RTV Drenthe)

Het Kloosterbosje bij Schoonebeek stond vroeger vol met wilde narcissen. Maar die tijd is voorbij. "Nu zijn ze heel zeldzaam geworden", zegt Wim Maatje van werkgroep De Wilde Narcis.

Tegenwoordig zijn er in het bosje slechts enkele groepen van wilde narcissen over. "In de tijd dat ze de boerenerven wat wilden opleuken, hebben de boeren hier allemaal bollen weggehaald en op hun erf gezet. In het bos is vrijwel niets meer overgebleven", weet Maatje.

Met een kwastje in de bloem

Om de oorspronkelijke situatie te herstellen, heeft de werkgroep een aantal bollen weer teruggehaald van de boerenerven. "Het is op zich een gemakkelijke plant, maar het probleem is dat de wilde narcis zich heel moeilijk vermeerderd", weet Maatje. Bij het bestuiven krijgen de bloemen daarom een beetje hulp. "Met een kwastje haal je onderin de bloem het stuifmeel af en dat smeer je bovenop de stamper van een andere bloem."

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de wilde narcissen zich door het zaad gaan vermeerderen. "De ervaring leert dat we hier nog geen zaad gehad hebben. Waarschijnlijk omdat de bloem te vroeg gaat bloeien. Want de eerste bloemen zie je al eind januari. En dan zijn er te weinig insecten die de bloemen kunnen bestuiven."

Verzamelen van dna

Landschapsbeheer Drenthe is bezig met het verzamelen van het dna van wilde narcis. "Dat doen we om te kunnen kijken waar de wilde narcis nog echt wild is. En dat is belangrijk omdat we dan de populaties goed in beeld krijgen en we weten welke populaties we met elkaar kunnen kruisen. Zo kunnen we ze uiteindelijk weer terug in het landschap krijgen", zegt Rosanne van 't Slot van Landschapsbeheer Drenthe.

Voor insecten is het een probleem als kleine populaties ver uit elkaar staan. "Dan kunnen ze die verschillende groepen wilde narcissen niet allemaal bereiken. En zo kunnen die populaties zich niet met elkaar vermenigvuldigen. En dat wil je juist wel graag, want dan krijg je narcissen met verschillende genetische profielen. Als er dan bijvoorbeeld een ziekte voorbijkomt, gaan niet alle plantjes dood."

Serie Veldwerk

Stikstofneerslag, klimaatverandering, waterkwaliteit, biodiversiteit en natuurinclusieve landbouw. Het zijn grote en ingewikkelde onderwerpen die allemaal met de Drentse natuur te maken hebben. In de serie Veldwerk duikt ROEG! in deze materie aan de hand van concrete voorbeelden. Wat is er aan de hand met een bepaalde plant of diersoort? Wat moet er gebeuren om die soort te redden, of te bestrijden? Dit is het zevende deel van de serie.

Lees ook:

Contact
opnemen