‘Wilde narcis moet terugkomen bij boerderijen’

Vrijdag 08 April 2022
  • Vrijwilliger Wim Maatje zet zich in voor de wilde narcis (Rechten: RTV Drenthe)

In het Kloosterbosje aan de rand van Schoonebeek is de wilde narcis terug van weggeweest. Het bolgewas verdween ruim vijftig jaar geleden uit het bos maar dankzij de inspanningen van werkgroep De Wilde Narcis kleurt de bodem in maart weer geel van de wilde bloemen.

De wilde narcis is een inheemse bollensoort die ooit veel in Drentse beekdalen te vinden was en geplant werd op boerenerven. Maar door herinrichting, modernisering en intensiever onderhoud van Drentse erven is het aantal planten hard achteruitgegaan.

Bollenbank

"Hier zien we een bollenbankje met zaailingen", vertelt Wim Maatje van werkgroep De Wilde Narcis. "We hebben het zaad twee jaar geleden geoogst en dat hebben we hier gezaaid om nieuwe narcissen te laten opkomen. Deze zaailingen zijn dus twee jaar oud. Het duurt zo'n vier, vijf jaar voordat de eerste bloemen eraan komen."

Twee jaar geleden is de werkgroep begonnen met het oogsten en verspreiden van de bollen. "We hebben op verschillende plekken uitgezaaid en daar zie je hier het resultaat van. Wat we ook doen is bollen weghalen bij boerderijen waarvan de tuin gerenoveerd wordt en waar ze verloren zouden gaan. Die poten we in een bollenbank om ze te bewaren, te vermeerderen en om te zorgen dat ze op de juiste plek terugkomen."

Vermeerderen

Maatje laat ook de bollenbank in zijn eigen tuin zien. "Hier zie je een bollenbank op een andere manier. Dit zijn de bollen die bij een boerderij wegkomen die gerenoveerd zou worden. We hebben ze daar weggehaald en hier gepoot. We proberen de bollen te vermeerderen door ze te splitsen als ze groter worden, het zaad te oogsten en dat weer te gebruiken om te verspreiden. Ze staan hier dus tijdelijk om te zorgen dat we de bol kunnen vermeerderen."

Herintroductie

In het Kloosterbosje bij Schoonebeek kwam de wilde narcis van oorsprong voor. Maatje: "In de loop der jaren zijn ze allemaal verdwenen omdat boeren ze hier weggehaald hebben en op de erven bij de boerderij gepoot hebben. Met onze werkgroep hebben we een aantal narcissen van de boerderijen gered en geherintroduceerd in het Kloosterbosje. Hier zie je de bollen die we gepoot hebben maar ook de zaailingen die hier zitten. Die zijn nu twee jaar oud."

Ambitie

De werkgroep heeft een duidelijk doel voor ogen. "Wat we in ieder geval willen is dat de zaailingen zich hier van nature verspreiden zodat dit weer een groot veld wordt", aldus Maatje. "En we willen de wilde narcis terugbrengen bij de boerderijen in het dorp zodat je straks in de voortuinen allemaal wilde narcissen ziet."

Lees ook:

Contact
opnemen