Welke vlinders vliegen in jouw tuin?

Donderdag 06 Juli 2023
  • De dagpauwoog (Rechten: RTV Drenthe/Fred van Os)

Het is vaste prik in juli: de tuinvlindertelling van de Vlinderstichting. Ieder jaar tellen vrijwilligers de vlinders die zij in hun tuin zien vliegen. Erg belangrijk, aldus de stichting, omdat slecht gaat met de vlinders in ons land. Het verzamelen van gegevens helpt bij het beschermen van de kwetsbare soorten.

Deelnemers kunnen een weekend lang op heldere momenten een kwartier naar vlinders zoeken, van vrijdag 7 t/m zondag 9 juli. Vorig jaar duurde de telling maar liefst drie weken en werden in totaal ruim 110.000 vlinders geteld. De dagpauwoog was de meest getelde vlinder.

Meedoen

Kies een zonnig moment om vlinders te tellen. Dagvlinders zijn vooral tussen elf uur 's ochtends en drie uur 's middags actief. Wordt het warmer dan 25 graden, dan kun je beter wat vroeger of wat later tellen. Maak een rondje door de tuin en noteer hoeveel vlinders je ziet. Deze herkenningskaart helpt bij het vaststellen van de vlindersoorten die je ziet vliegen. Bezoek de website van de Vlinderstichting voor uitgebreide instructies.

Eerdere telling

De afgelopen tuinvlindertelling kende een opvallende nieuwkomer. De keizersmantel is een soort die normaliter niet in tuinen voorkomt, maar in bossen met veel viooltjes. Na een afwezigheid van dertig jaar is de dagvlinder sinds 2015 terug in ons land. In Drenthe werd de keizersmantel drie keer waargenomen. Verder werden de dagpauwoog en het landkaartje vooral veel in het noorden gezien. De citroenvlinder werd in vergelijking met andere provincies veel in Drenthe geteld.

Lees ook:

Contact
opnemen