Tweede paartje zeearenden brengt jong groot in Drenthe

Vrijdag 23 September 2022
  • De ouders met in het midden het jong. (Rechten: Hans Dekker)

In Drenthe zijn dit jaar niet één, maar twee zeearenden uit het ei gekropen. De tweede wist tot vorige week onder de radar te blijven.

Het eerste zeearendjong was groot nieuws: in het bos bij Veenhuizen is in de lente voor het eerst in Drenthe een jong grootgebracht. Maar ondertussen kroop er in Zuid-Drenthe ook eentje uit het ei. Ecoloog Hans Dekker zag het jong een paar dagen geleden voor het eerst, ook gisteren zag hij de jonge zeearend nog vliegen.

Het paartje in Zuid-Drenthe had zich al vaker laten zien. Dekker: "Ze vliegen ongeveer tussen het Dwingelderveld en Oosterhesselen. Daar zijn een paar kerngebieden waar ze vaak te zien zijn. Vorig jaar zag ik een paring. En iemand zag de vogels met takken slepen. We hebben het hele gebied uitgekamd, maar konden geen nest vinden."

En dat is opmerkelijk: de zeearend zelf is een imposante vogel, het is de grootste roofvogel van Nederland en heeft een spanwijdte van meer dan twee meter. Het nest dat de roofvogels bouwen is over het algemeen groot - zo'n twee bij twee meter - en bevindt zich vaak in de kruin van een boom.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Afbeelding
Het zeearendjong links in de boom bedelt nog bij de ouders. (Rechten: Hans Dekker)

'Ondergronds'

Dekker heeft contact opgenomen met de kenners van Werkgroep Zeearend Nederland. "Het blijkt dat er wel vaker een nest is gebouwd op een plek waar niemand het verwacht. Een zeearend kan heimelijk gedrag vertonen. Ze gaan dan in feite ondergronds. Ze bouwen heel slim een nest, waar wij argeloze wandelaars niets van in de gaten hebben."

Bovendien hebben de zeearenden een enorme actieradius. Dekker: "In het midden en zuiden van Drenthe zijn tal van kleinere bosjes, daar komt geen hond." Hij vermoedt dat de zeearenden daar hun intrek hebben genomen.

Goed gevoed

"Het jong is vrij fors, ziet er goed gevoed uit. Ik zag het jong gisteren nog bedelen bij de ouders. Hij of zij blijft nog bij ouders in de buurt en probeert ze nog wat voedsel afhandig te maken. Ik verwacht dat dat elk moment afgelopen is en dat het jong vertrekt. Pas na een jaar of vijf gaan ze paren. Het kan zijn dat 'ie in hetzelfde gebied blijft hangen of over een poos op de wieken gaat."

Lees ook:

Contact
opnemen