Eerste Drentse zeearendjong verlaat het nest

Donderdag 28 Juli 2022
  • Het vrouwtje van het zeearendenpaar met donkere randen op de staartveren (Rechten: Aaldrik Pot)

In een bos bij Veenhuizen heeft een zeearendenpaar succesvol gebroed. Een van de twee jongen die rond 10 mei uit het ei kropen, is onlangs uitgevlogen. Dit is het eerste zeearendenjong dat in onze provincie is geboren en groot geworden.

Dat het jong rondvliegt, wil niet zeggen dat het vertrekt. "De ouders keren nog regelmatig terug naar het nest en het jong wordt nog enige tijd door hen gevoerd", legt boswachter Aaldrik Pot van Staatsbosbeheer uit. Daarna jagen de ouders het jong weg en trekt het de wijde wereld in.

Kansen

Het jong heeft een goede kans om de volwassen leeftijd te bereiken. "Het jong ziet er zeer gezond uit, en als ze zover gekomen zijn, dan gaat het meestal wel goed", vertelt de boswachter.

"De eerste fase is het meest precair. Het nest bestond uit twee jongen. Vaak overleeft er dan maar eentje en dat is hier ook gebeurd. Waar dat precies aan ligt, weten we niet." Het vrouwtje is nog niet volwassen. Dat is onder meer te zien aan de donkere randen op haar staartveren. "Ze zit in haar vierde of vijfde jaar. Dit is haar eerste nest", aldus Pot. Het mannetje is wel volwassen.

Artikel gaat verder onder de foto:

Afbeelding
Het jong toen het nog op het nest zat (Rechten: Aaldrik Pot)

Voedsel

Pot heeft de zeearenden nauwlettend in de gaten gehouden en heeft maar enkele voedselvluchten gezien. "Het is een raadsel waar ze hun voedsel vandaan halen. Ik heb ze één keer met een zwarte vogel gezien. Van afstand is dat niet precies te zeggen, maar het zou een meerkoet kunnen zijn."

Het uitpluizen van de braakballen en het verzamelen van prooiresten op en onder het nest kan inzicht geven in de prooien die de roofvogels genuttigd hebben, maar leverde op het eerste gezicht geen bijzonderheden op. De veren onder het nest duiden op een menu van vooral nijlganzen, meerkoeten, wilde eenden en grauwe ganzen.

Partner

"Nadat het jong het nest definitief verlaten heeft, zwerft het een paar jaar rond op zoek naar een nieuw leefgebied. Daarbij worden flinke afstanden afgelegd", aldus Pot. "Het duurt minimaal vier jaar voordat de jonge zeearend aan een partner begint." De kans is groot dat het ouderpaar volgend jaar hetzelfde nest weer gebruikt.

Jeugdig

In het voorjaar leek het erop dat ook in de Mepper Hooilanden een paartje de mogelijkheden van gezinsuitbreiding onderzocht, maar deze zeearenden hebben waarschijnlijk een jaartje overgeslagen. Het is een relatief jong koppel, in mensenjaren te vergelijken met een stel van 21 jaar oud.

Ecoloog Hans Dekker gaf destijds al aan dat het niet zeker was. "De meeste mensen van 21 jaar denken: ik ga eerst een wereldreis maken, die kindertjes komen later wel."

Lees ook:

Contact
opnemen