Proef bij spoor tegen graafdrift bever lijkt succesvol

Vrijdag 15 Juli 2022
  • Graafwerkzaamheden langs het spoor bij Taarlo (Rechten: Persbureau Drenthe)

De bever die met zijn graafwerkzaamheden bij Taarlo het treinverkeer tussen Assen en Groningen ontregelde, heeft zijn werkterrein verplaatst.

Afgelopen februari trok ProRail een streep door de plannen van het grootste knaagdier van Europa. Langs het spoor werd een sleuf gegraven die is volgestort met ballastgrind. De ballast is tot drie meter tegen het talud aan opgehoogd.

Oplossing

"Als de bever wil graven, stort het iedere keer in. We hopen dat het daarmee onmogelijk wordt om verder te graven", lichtte Michel van den Bogaert van ProRail de oplossing destijds toe. En dat lijkt te werken. Beverdeskundige Cindy de Jonge-Stegink voert maandelijkse inspecties uit in het gebied en laat weten dat de bever verkast is.

Tijdelijk

"De permanente ontwatering en graafwerende maatregelen lijken hun vruchten af te werpen", aldus de deskundige. "De bever heeft zich een stukje teruggetrokken in het Zeegserloopje. De vraag is wel wat het dier in de toekomst gaat doen, blijft hij weg of keert hij terug?" De bever langs het spoor was alleen en hoogstwaarschijnlijk op zoek naar een partner. Mocht hij deze in het Zeegserloopje gevonden hebben, dan ligt het voor de hand dat de bever daar blijft.

Graafwerend

Maar ook als de bever toch terugkeert, is er nog geen man overboord. "Er zijn andere locaties bijvoorbeeld bij De Punt waar de bever nog wel zit. Maar dat stuk is ook graafwerend gemaakt, dus kan hij daar geen kwaad meer."

Overlast

Sinds het najaar van vorig jaar werd het treinverkeer tussen Assen en Groningen meerdere keren stil gelegd vanwege de gravende bever. De holen en gaten leidden tot een gevaarlijke situatie en een spoedreparatie was nodig.

Lees ook:

Contact
opnemen