Op zoek naar libellen in de zomer

Woensdag 16 Augustus 2023
  • De bloedrode heidelibel is een algemene soort (Rechten: Gerben ter Haar)

De tweede toptijd voor libellen is aangebroken. Vanaf begin augustus sluipen nieuwe libellen uit. Als de temperatuur geschikt is, verlaten de larven het water, zoeken een geschikte stengel op en kruipen uit hun huid. Het volwassen insect, of imago, komt tevoorschijn.

"Half augustus is de nazomer begonnen", aldus natuurgids Gerben ter Haar. "Gierzwaluwen zijn vertrokken, zangvogels uitgebroed en op een warme dag knispert en tikt het van de sprinkhanen in het verder stille veld. Libellen vliegen nog wel overal, langs bosranden en boven weidegebieden en paden."

Excursie

Ter Haar verzorgt een libellenexcursie in de omgeving van het Deurzerdiep en het Loonerdiep. "De bedoeling is vooral goed te kijken, te zoeken, te observeren en je te verwonderen over deze vaak prachtige, kleine vliegkunstenaars. Hopelijk laat ook dit jaar de prachtige blauwe glazenmaker zich weer even kort bewonderen." De blauwe glazenmaker is een algemene soort met een 'lampionnetje' aan het achterlijf. Deze herkenningskaart van de Vlinderstichting helpt de verschillende libellen te onderscheiden.

(de tekst gaat verder onder de foto)

Afbeelding
Blauwe glazenmakers hebben een 'lampionnetje' aan het achterlijf (Rechten: Wikimedia Commons)

Herkennen

"In de nazomer zijn twee lastige groepen heel aanwezig", aldus Ter Haar. "De meestal groene pantserjuffers en de heidelibellen, waarvan vier soorten algemeen zijn in het gebied." De pantserjuffers vormen een kleine familie van forse libellen met een metallic gekleurd lichaam. Ze komen veel voor langs de waterkant. Heidelibellen zijn klein en gedrongen. Je ziet ze vaak zittend op planten of op de grond. De bloedrode heidelibel is de meest algemene soort van ons land.

Deelnemen

De excursie van IVN-KNNV vindt plaats op zaterdag 19 augustus en start om 12.00 uur. De wandeling start aan de Meanderdijk in Assen bij het gemaal in het Deurzerdiep en voert langs het Loonerdiep. Er is plek voor tien belangstellenden. Aanmelden kan via activiteiten@ivnassen.nl. Een tip van Ter Haar: "Zorg voor geschikte kleding en een verrekijker en uiteraard kan je een camera meenemen."

Kijk hier een fragment van ROEG! terug waarin woldloper Marieke Hornman op zoek gaat naar libellen in het Drents-Friese Wold. Ze laat de verschillende stadia zien, van een larve en een lege huls waar de libelle uitkruipt tot het imago.

Lees ook:

Contact
opnemen