Van vogelen naar libellen kijken in de zomer

Vrijdag 05 Augustus 2022
  • Blauwe glazenmakers hebben een 'lampionnetje' aan het achterlijf (Rechten: Wikimedia Commons)

Libellen vliegen in twee periodes door het jaar heen. De tweede toptijd is aangebroken en wordt door kersverse natuurgids Gerben ter Haar aangegrepen voor een libellenexcursie 'in zijn achtertuin' in de buurt van Assen.

"We gaan op verschillende plekken rond het gemaal in het Deurzerdiep op zoek naar soorten van de hoogzomer. De bedoeling is goed te zoeken, te kijken, te observeren en je te verwonderen over deze vaak prachtige, soms aandoenlijke, monsters van de insectenwereld."

Zomersoorten

"Vanaf begin augustus sluipen nieuwe libellen uit", vertelt Ter Haar. Als de temperatuur geschikt is, verlaten de larven het water, zoeken een geschikte stengel op en kruipen uit hun huid. Het volwassen insect, of imago, komt tevoorschijn. "Dit is het moment om heidelibellen en glazenmakers te zien. Die laatste behoren tot de grootste libellen van ons land."

Heidelibellen

Heidelibellen zijn klein en gedrongen. Je ziet ze vaak zittend op planten of op de grond. De steenrode heidelibel is een algemene soort met zwart met geel gestreepte poten en een 'hangsnor'. Deze soort lijkt erg op de ook algemene bruinrode heidelibel, die als pionierssoort voorkomt bij ondiepe poelen die 's zomers geheel of gedeeltelijk uitdrogen en weinig vegetatie hebben. De steenrode heidelibel komt juist voor op plekken met een goed ontwikkelde oevervegetatie. Deze herkenningskaart van de Vlinderstichting helpt de verschillende soorten te onderscheiden.

Afbeelding
De steenrode heidelibel is een algemene soort van de nazomer (Rechten: Wikimedia Commons)

Glazenmakers

Glazenmakers hebben een lang, slank achterlijf en grote ogen. Ze zijn herkenbaar aan een mozaïektekening met gekleurde vlekjes op het achterlijf. Het borststuk is groen, geel of bruin met gele banden. Deze libellen worden meestal vliegend waargenomen. De blauwe glazenmaker en de bruine glazenmaker zijn algemene soorten die je in de buurt van water vindt. Die eerste onderscheidt zich van andere glazenmakers door een 'lampionnetje' aan het achterlijf. Deze herkenningskaart van de Vlinderstichting helpt het verschil te zien.

Natuurgids

Ter Haar heeft onlangs de opleiding tot natuurgids bij IVN afgerond. Het is een brede opleiding met aandacht voor de natuur en landschapskenmerken én hoe je de natuur leuk en interessant kunt maken voor anderen. "Ik ben al lang bezig zelf libellen te bestuderen, maar dit wordt mijn eerste excursie. Ik ben benieuwd hoe het gaat. Het weer moet wel meewerken, zonder zon vliegen ze niet, maar de vooruitzichten zijn goed."

Omslag

Van huis uit is Ter Haar vogelaar maar interesseert zich al langer voor libellen. Tijdens de zomermaanden is er niet zoveel te beleven als het om vogels gaat. Gelukkig vliegen er andere dieren in deze periode, waaronder vlinders en libellen. "Ik begrijp dat ik een trendvolger ben. Veel vogelaars switchen in de zomer naar libellen omdat er dan minder vogels te zien zijn maar wel volop libellen."

Lees ook:

Contact
opnemen