Op struintocht door het Drents-Friese Wold met Bos Natuurlijk

Vrijdag 20 Oktober 2023
  • De boswachter laat korstmossen zien (Rechten: RTV Drenthe)

Boswachter Widmar van der Meer neemt kinderen van basisschool Het Veldboeket uit Veeningen mee op struintocht door het bos. Het is onderdeel van het project 'Bos Natuurlijk' dat draait om het ontdekken van de wilde natuur. Staatsbosbeheer, IVN Natuureducatie, Natuurmonumenten en Het Drentse Landschap organiseren het elk jaar.

"Dat zijn geen paddenstoeltjes", laat Van der Meer zien. "Wat zou dat kunnen zijn? Ja, het lijken inderdaad wel toeters. Dit zijn korstmossen." De kinderen mogen van de paden af en dwars door het bos, maar wel voorzichtig en zo stil mogelijk.

Verrassing

Van der Meer wijst een hoopje reeënkeutels aan. "Misschien liep hier een kwartier voordat wij langskwamen wel een ree." Dat blijkt te kloppen, een van de leerlingen heeft het dier gezien. "Op het pad zag ik een reetje staan", aldus een opgewekte Gerwin. "Dat vertelde ik tegen de boswachter en toen gingen we kijken of we hem konden vinden. Niet iedereen had het gezien maar ik wel."

Op school

De tocht door het Drents-Friese Wold is één onderdeel van 'Bos Natuurlijk'. Eerder hebben de kinderen les gehad over het bos en de ecologische waarde ervan. Vragen uit de les komen tijdens de wandeling aan bod. Na afloop van de tocht zijn er workshops, en maken de kinderen een presentatie voor hun leerkrachten, ouders en vrienden waarin ze vertellen wat ze hebben beleefd en wat ze hebben opgestoken.

(de tekst gaat verder onder de video)

Buiten

"Kinderen komen tegenwoordig steeds minder buiten", vertelt Van der Meer. "Het is natuurlijk aantrekkelijk om tv te kijken of met een PlayStation te spelen. Daarom proberen wij ze te stimuleren om het bos in te gaan, de natuur te ontdekken en van de natuur te leren, om zich heen te kijken en te ruiken, proeven en voelen. Dat vinden we heel belangrijk."

Op een hoop

In het bos is genoeg te zien. "Kijk eens wat voor grote bulten hier liggen", wijst Van der Meer. Hij waarschuwt de kinderen om er niet op te gaan staan. "Als je goed kijkt, zie je van alles bewegen." Van der Meer pakt een van de mieren op. "Ik voel nog niks maar dat kan...au, nu wel." De mier valt aan en mag terug naar zijn nest. En de kinderen komen het bos uit met tassen vol blaadjes, takjes en besjes.

Kijk op ROEG! Junior voor meer reportages voor jonge natuurliefhebbers!

Afbeelding
Schoolkinderen krijgen les in het bos (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen