Wat is waterberging? Kinderen uit Uffelte leren het in de Ootmaanlanden

  • Met een waadpak stappen de leerlingen het water in (Rechten: RTV Drenthe)

Een groep leerlingen van de Oosterveldschool in Uffelte wandelt rond in het gebied de Ootmaanlanden tussen Uffelte en Diever. IVN Natuureducatie wil hen laten zien wat er hier gaat gebeuren. Het wordt een natuurgebied én er wordt water opgevangen.

"We werken in tweetallen", legt Wim Meijberg van IVN uit. "Je mag overleggen wie een waadbroek aan doet en daarmee de beek in gaat om waterdiertjes te scheppen." Een van de vondsten is een bermpje, een kleine vis die in schoon water voorkomt.

Omgeving
"In het najaar gaan de kranen hier aan de slag", vertelt Mathijs ter Bork van IVN. "We vinden het belangrijk dat de kinderen hun eigen omgeving leren kennen en zien wat er leeft en hoe bijzonder dat plekje waar ze wonen is."

Dassenhol
Ook op het land valt genoeg te ontdekken. Vrijwillige boswachter Berlinda Bork wijst een gat aan. "Dassen zijn grote gravers met grote poten. Ze houden van regenwormen, maar omdat het zo droog is zitten die heel diep. Daarom moet de das zo'n diep gat graven."

Water
"Wil jij de hoosbui zijn?", vraagt Demi de Kleine van Waterschap Drents Overijsselse Delta. "Dan mag je het met de gieter laten regenen over de stad." Het schaalmodel van een stad loopt onder water. Aan de rand is een waterberging. "Wil jij de stop eruit halen? Kijk, al het water loopt erin. Waar wij nu zitten, is hetzelfde als deze berging. Hier proberen we water op te slaan."

Contact
opnemen