Op pad in de Drentse natuur: het Wapserveld

Vrijdag 29 Maart 2019
  • In het Wapserveld liggen meerdere vennen waaronder de Meeuwenplas (Foto: Free Nature Images/Hans Dekker)

Deze week is ROEG! samen met boswachter Daan Vreugdenhil van Natuurmonumenten op het Wapserveld. Dit heidegebied ligt ten noordwesten van Diever aan de zuidzijde van het Drents-Friese Wold.

Sinds 2000 is het Drents-Friese Wold een nationaal park. Bovendien is het onderdeel van Natura 2000, een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. Hier gelden richtlijnen om de leefgebieden en dier- en plantensoorten die van belang zijn voor de biodiversiteit te beschermen.

Lees ook: Handen uit de mouwen in het Drents-Friese Wold: natuur wordt weer zoals vroeger​

Natuurherstel
In het Wapserveld is de afgelopen maanden hard gewerkt. Rondom de vennen in het gebied zijn bomen gekapt. "Dat is nooit leuk maar we doen het om het vennensysteem te herstellen," aldus Vreugdenhil. "Regenwater dat rondom het ven valt, voedt dat ven. De bomen die hier stonden, drinken wel 250 tot 300 liter water per dag. Voor het ven blijft er dan weinig over."

Ook zijn er bomen gekapt om zo geleidelijke overgangen te creëren tussen het bos en de heide. Vreugdenhil: "Sommige bomen hier hebben we geringd. De boom gaat op die manier langzaam dood maar veel andere soorten, zowel planten als dieren, profiteren ervan. Bijna tachtig procent van de soorten in het bos is afhankelijk van dode bomen."

Lees ook: Nieuwe kans voor de heide op het Doldersummerveld

Europese subsidie
De werkzaamheden in het Wapserveld zijn onderdeel van het LIFE+ project 'Going up a level' in het hele Drents-Friese Wold. Deze Europese subsidie is bedoeld om de oorspronkelijke grondwaterstand te herstellen. Dat zorgt voor een rijkere variatie in beekdalen, heide, stuifzand, vennen en natuurlijk bos.

Flora en fauna
In het Wasperveld leven bijzondere plantensoorten zoals de gevlekte orchis en beenbreek. Ook dieren zoals de adder en de levendbarende hagedis vinden hier een thuis. Broedvogels bouwen hun nest en rondom de vennen vliegen volop libellen. Vooral in de lente kun je de venwitsnuitlibel en de noordse witsnuitlibel spotten.
 
Lees ook: Op pad in de Drentse natuur: het Drents-Friese Wold

Erop uit
Ben je nieuwsgierig geworden naar de ontwikkelingen in het Wapserveld? Neem dan een kijkje in het gebied met deze wandelroute van vijftien kilometer. Met deze boswandeling van achttien kilometer verken je het Wapserveld en kom je langs het hunebed bij Diever.

Contact
opnemen