Nieuwe kans voor de heide op het Doldersummerveld

Donderdag 22 November 2018
  • Het Doldersummerveld is een vochtig heidegebied van ruim 400 hectare ten noorden van Doldersum (foto: Free Nature Images/Hans Dekker)

De rust in het Doldersummerveld is teruggekeerd. Een paar maanden geleden was dat wel anders toen hier nog graafmachines aan het werk waren. Grasland is afgegraven, sloten zijn minder diep gemaakt en er is geplagd.

"We hebben hier drie hectare geplagd om een verbinding tot stand te brengen tussen het grote Doldersummerveld aan de ene kant en een kleiner heideveld aan de andere kant. Twintig tot veertig centimeter hebben we afgegraven," aldus Harald de Graaff van Stichting het Drentse Landschap. 

Verbinding maken
Op het kleine heideveld leven adders, ringslangen en verschillende plantensoorten, maar het veld lag geïsoleerd. Door de werkzaamheden ontstaat een verbinding met het grote heideveld, waardoor deze dieren en planten zich makkelijker kunnen verplaatsen.

Lees ook: Op pad in de Drentse natuur: het Doldersummerveld

Klokjesgentiaan en zonnedauw
Ook op het Doldersummerveld zelf is gewerkt. Daar is een aantal smalle stroken heide geplagd. "Dit hebben we gedaan op plekken die kansrijk zijn voor de klokjesgentiaan en de zonnedauw. Door vergrassing en verstikking hebben deze soorten nauwelijks een kans gekregen en nu krijgen ze die wel doordat er weer een pionierssituatie ontstaat," vertelt De Graaff. 

Natuurherstelprojecten
De werkzaamheden zijn onderdeel van het LIFE Nature programma, een Europese financiering. Het doel van dit programma is het beschermen van leefgebieden en dier- en plantensoorten die van belang zijn voor de biodiversiteit in een gebied. Het programma subsidieert een aantal natuurherstelprojecten in Drenthe.

In ROEG! zie je zaterdag vanaf 17.10 uur op RTV Drenthe meer over het Doldersummerveld.

Contact
opnemen