Kinderen leren waterberging Ootmaanlanden kennen

Vrijdag 29 September 2023
  • Met een waadpak aan gaan de scholieren de sloot in (Rechten: RTV Drenthe)

Het gebied de Ootmaanlanden langs de Drentse Hoofdvaart tussen Uffelte en Diever wordt ingericht als natuurgebied en waterberging. Om het belang daarvan te laten zien heeft IVN Natuureducatie een groep leerlingen van groep vijf tot en met acht van de Oosterveldschool in Uffelte uitgenodigd in het gebied.

"We werken in tweetallen", legt Wim Meijberg van IVN Noord uit. "Per duo mag je overleggen wie een waadbroek aan doet en daarmee de beek in gaat om waterdiertjes te scheppen." De sloot is best diep, maar de leerlingen halen geen nat pak. Een van de vondsten is een bermpje, een kleine vis die in schoon water voorkomt.

Omgeving

"We willen de leerlingen laten zien wat hier gaat gebeuren", aldus Mathijs ter Bork van IVN. "In het najaar gaan de kranen hier aan de slag. We vinden het belangrijk dat de kinderen hun eigen omgeving leren kennen en zien wat er leeft en hoe bijzonder dat plekje waar ze wonen is."

Dassenhol

Ook op het land valt genoeg te ontdekken. Vrijwillige boswachter Berlinda Bork laat de kinderen een opgezette das zien, "Kijk eens, wat is dit?" De boswachter wijst een groot gat aan. "Dit is dus geen hol. Wie durft zijn hand er in te steken? Dassen zijn grote gravers, kijk maar naar die poten. Ze houden van regenwormen, maar omdat het zo droog is zitten die wormen heel diep. Daarom moet de das zo'n groot gat graven."

(de tekst gaat verder onder de video)

Berging

"De leerlingen zien niet alleen hoe mooi hun omgeving is, maar leren ook het belang van die waterberging", vertelt Ter Bork. "We hebben een erg droge periode gehad maar straks als er een dikke stortbui komt, loopt Meppel weer vol water. Die functie is dus belangrijk naar de toekomst toe. We moeten op een goede manier naar ons landschap blijven kijken."

Water

Demi de Kleine van Waterschap Drents Overijsselse Delta zit bij een schaalmodel van een stad. "Wil jij de hoosbui zijn? Dan mag je het met de gieter laten regenen over de stad. Laten we maar eens kijken wat er gebeurt. Ik rijd in mijn Kia Picanto en parkeer hier. Heb ik nu droge voeten? Nee, dus de stad heeft last van water." Aan de rand van de stad is een waterberging. "Wil jij de stop eruit halen? Kijk, al het water loopt erin. Waar wij nu zitten, is hetzelfde als deze berging. Hier proberen we water op te slaan."

Afbeelding
Schaalmodel van een stad onder water (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen