Kijken, luisteren en ruiken in de herfst

Zaterdag 22 Oktober 2022
  • Bart Zwiers ruikt aan een vossenhol (Rechten: RTV Drenthe)

De herfst prikkelt alle zintuigen; er valt van alles te zien, te horen en te ruiken in de Drentse natuur. Boswachter Bart Zwiers is in De Onlanden en heeft een paar tips om de natuur volop te beleven.

De Onlanden is een nieuw natuurgebied tussen Leek en Eelde. Zo'n tien jaar geleden werd het onder water gezet en sindsdien heeft het zich ontwikkeld tot een moerassig terrein waar dieren zoals de otter en verschillende vogels zoals de zeearend, de visarend en het baardmannetje zich thuis voelen.

Uitkijken

"We hebben het weer niet mee, de verrekijker is niet nodig", aldus Zwiers op een regenachtige ochtend, bovenop de uitkijktoren. "Maar neem die wel mee. Hier heb je een ongelooflijk uitzicht over De Onlanden, ruim drieduizend hectare waterberging met de functie natuur. Er is van alles te zien, van vossen tot slechtvalken, zeearenden, reeën en Exmoorpony's."

"Vandaag valt er niet zoveel regen, maar door de klimaatverandering krijgen we steeds meer water in een hele korte periode", vertelt de boswachter. "Dit waterbekken is er op gebouwd om 8,5 miljoen kuub water op te vangen in hele natte periodes."

(de tekst gaat verder onder de video)

Vossengeuren

"De herfst is het seizoen van kleuren maar voor mij als boswachter ook van geuren", aldus Zwiers. De boswachter zit naast een vossenhol. "Ik nodig je uit om een keer naar zo'n vossenhol te lopen, je kop erin te steken en diep adem te halen. Die muskusachtige geur, dat is honderd procent vos." In het voorjaar ruikt een vossenhol heel anders. "Tijdens het paringsseizoen heeft de vos ook andere klieren en dat schijnt naar viooltjes te ruiken. Ik heb het nog nooit meegemaakt, maar stel je voor dat het hier naar viooltjes zou ruiken."

(de tekst gaat verder onder de video)

Vogelgeluiden

"Bossen zijn qua geluid misschien wat saai in de herfst maar in dit soort gebieden, grote waterrijke gebieden, heerst een kakofonie van geluid", vertelt de boswachter. "Nu is het relatief stil al zijn hier duizenden vogels. Maar soms is er een moment waarop paniek uitbreekt in zo'n vogelgemeenschap. Dat is het moment waarop je alert moet zijn als bezoeker. In negen van de tien gevallen gaat het om een slechtvalk of zeearend. De vogels zijn zo bang dat ze gegrepen worden dat ze massaal op de vleugels gaan.

Geniet mee van de herfst in Drenthe: vanavond een extra lange uitzending van ROEG! in een prachtig herfstbos! Kijk vanaf 17.11 uur naar TV Drenthe, de uitzending wordt op zaterdagavond een paar keer herhaald. Of kijk hier terug online.

Lees ook:

Contact
opnemen