Week van de Nestkast: hang vogelhuisjes in herfst al op

Dinsdag 12 Oktober 2021
  • Vogels zoeken in de herfst een geschikte overwinter- en broedplek. (Rechten: S. Hermann & F. Richter via Pixabay)

Het motto van de Week van de Nestkast luidt 'alle vogels onder dak'. Tijdens deze week wordt er extra aandacht voor de huisvesting van vogels gevraagd.

Het wordt steeds moeilijker voor vogels om een goede natuurlijke huisvesting te vinden. Dat komt mede door de isolatie van huizen: gaten en kieren worden gedicht. Verder verdwijnen hagen en heggen en daar komen houten schuttingen voor in de plaats. Bovendien worden akkers armer, worden kapotte dakpannen vervangen en zijn oude boomholtes zeldzaam.

Selectie maken

"Veel soorten vogels zijn nu al op zoek naar een goede plek voor hun nest," vertelt Claus van den Hoek, bestuurslid van Vogelwacht Uffelte en nestkasthouder van bosuilen. Het is daarom juist belangrijk om in de herfst nestkastjes op te hangen, zodat vogels de tijd hebben om nu al te zoeken naar een broedplaats. Zo kunnen vogels ook wennen aan hun nieuwe huisje voordat de winter echt begint en ze een schuilplaats hard nodig hebben.

Vogels en hun buren

De ingang van een nestkastje kan het beste op het noordoosten zijn gericht, omdat de wind in Nederland vaak uit het zuidwesten komt. Vogels van dezelfde soort wonen het liefst tien meter uit elkaar en vogels van verschillende soorten, zoals de pimpelmees en de koolmees, drie meter. Koloniebroeders wonen wel weer graag in groepen: de nesten voor mussen, spreeuwen en zwaluwen kunnen daarom wel naast elkaar hangen.

Minder kritisch

Een goed nestkastje moet gemaakt zijn van stevig, dik hout, met weinig kieren. Om het huisje goed te bevestigen aan een boom kun je het beste aluminium spijkers gebruiken; deze roesten niet en zijn makkelijk uit de boom halen. Zorg voor een vrije aanvliegroute, zodat jouw tuinbezoekers probleemloos de weg naar het kastje kunnen vinden.

"Maar volgens mij zijn vogels minder kritisch dan we eigenlijk denken. Je kunt bijvoorbeeld vogelkastjes kopen met een gat van 32 millimeter of een gat van 30 millimeter," zegt Van den Hoek. "Vogels kunnen zelf ook het gat groter maken met hun snavel. Daarvoor hoef je geen specht te zijn. De natuur gaat haar gang wel."

De Week van de Nestkast duurt nog tot en met 17 oktober en is een initiatief van CJ Wildlife, Bestlife en Vivara in samenwerking met Vogelbescherming Nederland.

Lees ook:

Contact
opnemen