Gemaaid pad biedt zicht op bloeiende orchideeën

Vrijdag 08 Juli 2022
  • Gemaaid pad door een veld vol orchideeën (Rechten: Paulien Zomer)

De orchideeën in de Eekmaten in de buurt van Wijster staan volop in bloei. Om bewonderaars de gelegenheid te geven de bloemen van dichtbij te bekijken en te fotograferen hebben medewerkers van Stichting Het Drentse Landschap een pad gemaaid dwars door het bloemrijke hooiland.

De bloemenpracht in het beekdal van de Eekma bestaat naast de paarse orchideeën ook uit gele ratelaars en boterbloemen, en roodgloeiende zuring. De insecten die op de bloemen afkomen waaronder juffers, libellen en vlinders fladderen er lustig op los.

De Vossenberg

De Eekmaten is onderdeel van landgoed De Vossenberg dat twee kilometer ten oosten van Wijster ligt. Dwars door het landgoed stroomt het oude Linthorst-Homankanaal met zijn weelderig begroeide oevers. De bloemrijke hooilandjes bevinden zich langs de oostrand van het landgoed. De paden zijn vrij toegankelijk voor wandelaars.

Herinrichting

Het gebied was vroeger in gebruik als landbouwgrond en productiebos. Stichting Het Drentse Landschap kreeg het landgoed in 1974 in bezit en heeft het sindsdien heringericht als natuurgebied. Daardoor hebben bijzondere dieren en planten, zoals grote zaagbekken, lepelaars, stijve ogentroost en het drijvende waterweegbree hun weg naar het gebied gevonden. Enkele jaren geleden zijn hier twee bijzondere paddenstoelen ontdekt: het gesteeld veenknopje en het witte heidetrechtertje.

Afbeelding
Orchideeën in het beekdal van de Eekma (Rechten: Paulien Zomer)

Lees ook:

Contact
opnemen