Kleurrijke wespenorchis langs het pad

Woensdag 03 Maart 2021
  • Deze wespenorchis heeft verschillende roodtinten (Rechten: RTV Drenthe)

Deze orchidee├źn kan je straks vanaf het pad zien. De wespenorchis trekt niet alleen natuurliefhebbers aan, ook insecten weten de plant te vinden. En ze worden er rijkelijk voor beloond.

In de ROEG!-serie over orchideeën laat plantenkenner Hans Dekker verschillende orchideeën zien. Voor de wespenorchis hoef je niet lang te zoeken - maar je moet nog wel even geduld hebben. In juli bloeit de wespenorchis in diverse kleuren langs een fietspad van het Dwingelderveld.

Prachtige kleurslagen

"Het grappige van deze soort is dat die allerlei kleuren kent. Van heldergroen tot en met donkerrood en alles wat daar tussenzit. Heel gebruikelijk is een beige dingetje en die valt niet zo op. Maar soms heb je mazzel dat je die prachtige kleurslagen ziet. En die staan hier toevallig langs dit pad allemaal."

Wespenorchissen zijn populair bij insecten. "Er zit een bepaalde vloeistof in en daar zit een stofje in, beetje gelijkend op morfine, die een bepaalde roes veroorzaakt bij insecten. Ik heb een keer wespen gezien die halfdronken van deze plant af kwamen. Blijkbaar heeft dat extra aantrekkingskracht voor insecten. Daardoor komen ze graag op deze wespenorchissen af en veroorzaken op die manier de bestuiving. Ze worden dus beloond met een soort borreltje."

Lees ook:

Contact
opnemen