Dit weekend in de Drentse natuur: 14 en 15 januari

Vrijdag 13 Januari 2023
  • Een deel van de ooievaars in ons land trekt in de winter naar het warme zuiden (Rechten: Saxifraga/Jan van der Straaten)

De Drentse natuur heeft een regenachtig weekend voor de boeg, maar laat dat je niet tegenhouden om naar buiten te gaan. Wat dacht je van een winterwandeling over het Dwingelderveld? Of help het onderzoek naar het trek- en overwintergedrag van ooievaars en doe mee aan de telling.

Kijk in de ROEG!-agenda voor meer activiteiten. Let op: bij de meeste activiteiten moet je je vooraf aanmelden.

Ooievaarstelling

De jaarlijkse wintertelling van het aantal overwinterende ooievaars staat weer voor de deur. De telling is bedoeld om meer te weten te komen over het trekgedrag van deze vogels. Van oudsher is het een trekvogel maar een deel van de vogels die in ons land broeden, brengen hier ook de winter door. Je kunt op zaterdag en op zondag meetellen. Waarnemingen doorgeven kan onder andere via de website waarneming.nl. Hier vind je meer informatie over de telling.

Vogels in de winter

Sommige vogels trekken weg uit ons land, anderen brengen de winter hier door. Omdat er in dit seizoen minder eten te vinden is, kunnen ze wel wat hulp gebruiken. Samen met IVN Hoogeveen kun je zondagmiddag een vogelsnack maken, pinda's rijgen of een nestkastje in elkaar timmeren. Vreemde vogels zijn er ook, zij vertellen verhalen over vogels. Aanmelden vooraf is verplicht en kan via deze website.

Winterwandeling

Elke zondagmiddag gaat een gids van Natuurmonumenten op stap in het Dwingelderveld. Trek stevige schoenen aan en wandel mee. De gids vertelt over de natuur in het natuurgebied en natuurlijk komen de seizoenen aan bod, met de planten en dieren die daar bij horen. Bezoek deze website voor meer informatie.

Ben je op zoek naar meer wandel- of fietsroutes of andere uitstapjes in de Drentse natuur? Je vindt ze op de Facebook-pagina Op pad in de Drentse natuur.

Lees ook:

Contact
opnemen