De schorsvlieg valt op tussen andere vliegen: ‘Wat een schoonheid’

Zaterdag 15 April 2023
  • De grote engelwortel is aantrekkelijk voor insecten (Rechten: RTV Drenthe)

De insectenwereld stikt van de wonderlijke verschijningen. Boswachter Pauline Arends, kenner en liefhebber, neemt enkele exemplaren onder de loep.

De schorsvlieg is een algemeen voorkomende vlieg uit de familie van de echte vliegen en een van de favorieten van Arends.

In de berm

Arends staat naast een grote plant met witte schermbloemen, de grote engelwortel. "We staan hier bij een berm langs een weg. De grote engelwortel is een aantrekkelijke nectarplant voor allerlei vliegensoorten. Eentje valt me direct op, mijn favoriet de schorsvlieg. Makkelijk herkenbaar en een stuk groter dan andere vliegen. Hij is zwart glanzend en oranje aan de basis van de vleugels en heeft ook nog goud op zijn hoofd. Zo'n glimmend mooie vlieg, dan denk je toch: wat een schoonheid."

In een hoop

Met name tussen april en oktober is de vlieg te vinden, vaak zonnend op zandgronden of bij bosranden. "Je ziet hem vooral in landbouwgebieden waar koeien en paarden worden gehouden", aldus Arends. "Het vrouwtje legt eitjes in een grote hoop en de larven die eruit komen eten niet zozeer van die hoop maar van andere larven die ook weer in die hoop voorkomen."

Lees ook:

Contact
opnemen