Deze bij herken je aan zijn kousen

Vrijdag 24 Maart 2023
  • De slobkousbij heeft een voorkeur voor de grote wederik (Rechten: RTV Drenthe)

De insectenwereld stikt van de wonderlijke verschijningen. Boswachter Pauline Arends, kenner en liefhebber, neemt enkele exemplaren onder de loep.

Dit keer een bij uit de familie van de vliesvleugeligen die je onmiddellijk herkent aan zijn uiterlijk. De slobkousbij komt in het hele land voor op specifieke plekken waar zijn lievelingsplant staat.

Sokken

Arends wijst aan om welke plant het gaat. "We staan hier bij een mooie, gele bloem. Dit is de grote wederik. Als je deze planten zo bij elkaar ziet staan, dan moet je gewoon even stilstaan en goed kijken. Het kan zo zijn, zeker als de plant bloeit in juli, dat je een heel leuk bijtje ziet. Kijk daar gaat 'ie, de slobkousbij. Die naam is fantastisch want hij heeft echt slobkousen. Ze zijn wit en je ziet ze zitten, net alsof hij extra kousen aan heeft."

Specialist

"De slobkousbij is een specialist", vertelt Arends. "Deze bij is echt afhankelijk van de wederik. Het vrouwtje haalt stuifmeel en olie uit de plant voor de larven. Het mannetje hoeft alleen maar het vrouwtje te bevruchten en patrouilleert boven de plant op zoek naar een vrouwtje. De plant is niet geschikt als nectarplant en dat kun je ook wel zien, er zitten weinig andere insecten op. Daarom haalt de slobkousbij nectar uit omringende planten zoals de grote kattenstaart."

Lees ook:

Afbeelding
De slobkousbij heeft witte kousjes (Rechten: RTV Drenthe)

Contact
opnemen