De bever: een kostenpost met voordelen

Donderdag 06 Oktober 2022
  • Jonge bever in het Deurzerdiep (Rechten: Cindy de Jonge)

Waterschap Hunze en Aa's moest flink in de buidel tasten voor beverpreventie. Vorig jaar gaf het één miljoen euro uit om schade door bevers te voorkomen en te herstellen. Dat is veel meer dan de jaren ervoor, in 2019 ging het om 1000 euro en in 2020 om 185.000 euro.

De beverpopulatie in Nederland groeit snel; elke drie jaar verdubbelt het aantal. Dat is goed voor de biodiversiteit en het onderhoud van oevers. Maar al dat geknaag kan ook voor overlast zorgen. In het Deurzerdiep moest ingegrepen worden.

Beverdam

"De bever had hier niet één burcht, maar drie burchten op een rij en verschillende holen", vertelt beveronderzoeker Cindy de Jonge. Om de ingang van hun holen onder water te zetten, bouwen bevers vaak een dam bij hun burchten. Zo'n dam stuwt het water op. "In bepaalde gebieden is dat fijn, omdat het voor vernatting zorgt. Maar hier zitten we tegen het stedelijk gebied van Assen aan. Daar wil je geen natte voeten krijgen."

De tekst gaat verder onder de video:

Relict beverdam

Cindy wijst naar een stapel takken op de kant. "Het zijn flinke stukken hout die de bevers gebruiken. Veel mensen zullen denken dat dit een beverburcht is, maar dit is het relict van de beverdam", vertelt ze.

"Soms zien we dat de bever het niet met die beslissing eens is en hetzelfde bouwmateriaal vervolgens weer pakt om een nieuwe dam te bouwen, maar dat is hier niet gebeurd."

De bever doet het werk

De bevers zijn er wel blijven wonen. Ze hebben de ingangen naar hun holen verkleind en wat dieper gegraven, zodat ze alsnog onderwater liggen. De Jonge: "Daar zijn we ontzettend blij mee. Bevers kunnen het landschap zo inrichten, dat krijgen wij als mensen helemaal niet voor elkaar." Veel dieren profiteren daarvan. "Kijk, daar duikt een ijsvogel het water in, prachtig."

Daarnaast zorgen bevers voor vernatting tijdens droge zomers. Daar profiteren de boeren ook van. En de natuurbeheerders? "Die kunnen achterover leunen. De bever neemt ze het werk uit handen."

Afbeelding
Cindy de Lange op zoek naar beversporen in het Deurzerdiep (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen