Bever voelt zich thuis in Noordoost-Drenthe en dat merkt Hunze en Aa’s in de portemonnee

Dinsdag 04 Oktober 2022
  • Het treinverkeer tussen Groningen en Assen is een paar keer stilgelegd vanwege een gravende bever (Rechten: ANP)

Ze hebben met het natuurlijke onderhoud van oevers een sleutelrol langs rivieren en beken, maar bevers kunnen ook voor overlast en schade zorgen. Onder meer waterschap Hunze en Aa's merkt dat in de portemonnee. Dat blijkt uit cijfers die door de NOS zijn opgevraagd bij de Unie van Waterschappen. Uit die cijfers wordt niet alleen duidelijk dat de populatie bevers groeit, maar daarmee ook automatisch de kosten om preventieve maatregelen tegen het knaagdier te nemen.

Hunze en Aa's, dat verantwoordelijk is voor het waterbeheer in delen van de gemeenten Tynaarlo, Assen, Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Midden-Drenthe en Emmen, springt er in het onderzoek uit als het gaat om (uitgaven aan) schade door bevers en kosten om schade te voorkomen. Wat vooral opvalt zijn de totale kosten voor preventieve maatregelen. In 2019 was dit 1000 euro, in 2020 was het 185.000 euro en vorig jaar een miljoen euro. "Het is heel veel geld", zegt Jaap van der Laan van Hunze en Aa's, die niettemin benadrukt dat het echt nodig is.

Gaas

Vorig jaar verzakten er bij Taarlo en De Punt spoorbanen als gevolg van graafwerkzaamheden van de bever. Door over meterslange afstanden gaas aan te leggen, moet voorkomen worden dat bevers dat in de toekomst weer doen. "Als de bever opduikt en vaker voorkomt, dan nemen wij daar schadebeperkende maatregelen zoals het ingraven van gaas. Bij sommige dijken waar we bezig zijn, kijken we bijvoorbeeld of we een waterkering kunnen verleggen. Al die werkzaamheden vallen onder die één miljoen", legt Van der Laan uit.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Afbeelding
Met ballast wordt het talud bij Taarlo opgehoogd om graafwerende maatregelen voor bevers toe te passen (Rechten: RTV Drenthe/Marjolein Lauret)

Het aantal locaties in het gebied van Hunze en Aa's met beverschade steeg vorig jaar naar 23, blijkt uit de cijfers van de Unie van Waterschappen. Ter vergelijking: waterschap Drents Overijsselse Delta kende vorig jaar geen enkel geval van beverschade, tegenover drie gevallen in 2020, terwijl de waterschappen Noorderzijlvest en Vechtstromen de afgelopen drie jaren geen enkel geval van locaties met beverschade hadden. Toch is het niet zo dat Hunze en Aa's jaloers naar hun collega's kijkt. "De bever is een beschermd dier en we moeten nou eenmaal maatregelen nemen en ermee leren leven dat zij er ook zijn", nuanceert hij.

Bevers afschieten?

Om schade door de bever te voorkomen probeert waterschap Hunze en Aa's zo goed als mogelijk is de omgeving aan te passen. Van der Laan: "Dat kan door te snoeien en houtopslag te voorkomen. Maar als dat niet lukt, kunnen er ook maatregelen genomen worden zoals beverdammen verwijderen of verlagen en schades herstellen. Daarnaast voeren we ook beverinspecties uit en monitoren wat de bevers doen, je kunt het zo gek niet benoemen."

Als preventie ook niet helpt, is er volgens Van der Laan geen andere optie om de knaagdieren af te schieten, zoals in Limburg ook al gebeurt. Van der Laan hoopt niet dat dat nodig is. "We nemen eerst maatregelen ten gunste van de bever. Ze moeten gewoon de ruimte krijgen", vindt hij. Toch sluit hij niet uit dat het in de toekomst wel nodig is. "We hebben al regelmatig overleg met collega's in Limburg over de situatie daar. Waar zij last van hebben, zullen wij hier op termijn ook krijgen. De bever zal zich verder uitbreiden, dus wij zullen ook met toenemende kosten te maken krijgen."

Lees ook:

Contact
opnemen