Boswachter Evert Thomas, bekend gezicht bij ROEG!, neemt na 40 jaar afscheid

Zaterdag 27 Mei 2023
  • Evert Thomas op uitkijktoren De Holmers in het Hart van Drenthe (Rechten: RTV Drenthe)

Aan alles komt een einde, zo ook aan het optreden van boswachter Evert Thomas in ROEG!. Na een meer dan veertig jaar durende carrière als boswachter, waarvan het grootste deel bij Staatsbosbeheer, gaat Thomas met pensioen.

Vanaf het begin van ROEG! was Thomas bij de tv-uitzendingen betrokken. Naar eigen zeggen waren er zoveel hoogtepunten dat een uitputtend overzicht ondoenlijk is. Daarom vroegen we de boswachter naar een aantal van zijn favoriete plekken in de Drentse natuur.

Schoonloër Strubben

"Elk seizoen vind ik prachtig, maar in de lente word ik blij van alle bloemen die dan tevoorschijn komen." Thomas staat midden in de Schoonloër Strubben, een natuurgebied ten noorden van Schoonloo. Het is een restant van de eikenbossen die hier vroeger stonden. "Ik woon al vijfendertig jaar bij Schoonloo en kom hier regelmatig. Grote muur en de blauwe bosbes staan ook in bloei, als je goed kijkt zie je kleine klokjes hangen. En de lelietjes-van-dalen. Die horen hier thuis, samen met het dalkruid dat er vlak achter staat. Verderop staat ook nog de zeldzame zevenster, met zeven witte bloemblaadjes per bloemetje."

Stronken

Strubben of strobben is in veel streken een naam voor de stronken van bomen en heesters die bij het kappen zijn blijven staan. In Drenthe zijn schapen verantwoordelijk voor het ontstaan van de grillig gevormde bomen. "Het gebied dankt zijn naam aan dit soort eikenplukken", wijst Thomas. "Een mooi gezicht, al die stammen. Het zijn er een stuk of elf, twaalf. Helaas is hier sprake van een enorme toename van bosopslag. Het gebied dreigt dicht te groeien dus we moeten er wel af en toe wat aan doen."

Dat is een mooi klusje voor de opvolgers van Thomas. Kijk hier een van de ROEG!-uitzendingen in de Schoonloër Strubben terug.

(de tekst gaat verder onder de video)

Hart van Drenthe

"Hier heb ik wat mee", mijmert Thomas aan oever van een van de vele vennetjes die het Hart van Drenthe rijk is. "Ik zit al vijfendertig jaar in het Hart van Drenthe en ik mag graag terreintjes ontdekken en een beetje struinen. Dit zijn vennetjes waar normaal geen mens inkomt omdat het niet vertrouwd is. Maar ik ga toch kijken hoe ver ik kan komen. Om dat te doen moet je de vegetatie goed lezen. Als je weet wat voor planten er staan, kun je ook inschatten hoe riskant het is om hier in te lopen."

De oever rondom het ven bestaat uit een golvende massa die drijft op het water. Kijk hier een van de ROEG!-uitzendingen in het Hart van Drenthe terug.

Veel vennen

"In het Hart van Drenthe heb je heel veel vennetjes met dit soort vegetatie. Niemand ziet het ooit maar het is wel een van de zeldzaamste dingen die we hier hebben." Bijzondere plantensoorten genoeg. "Hier staat veel veenbes, dat staat nu ook in bloei, maar ook wollegras, lavendelheide en meerdere zeggesoorten. Het is een bijzondere biotoop. Zeldzame vlinders zoals het veenhooibeestje en de veenbesparelmoervlinder komen hier voor. En ik heb er een keer een veenlijk gevonden. Het was het restant van een ree, met allemaal botjes."

De Holmers

Vanaf de uitkijktoren kijkt Thomas uit over het natuurgebied aan zijn voeten. "Dit is eigenlijk het natuurontwikkelingsproject waar ik het meeste trots op ben. Het resultaat is zo overweldigend mooi. Het was landbouwgrond en dat bleef maar een beetje verruigd materiaal. Dat is toen terug gegraven naar het oorspronkelijke zandige materiaal en na die tijd is er niks meer aan gedaan, geen begrazing en er is geen opslag verwijderd. Dus dit is zoals de natuur het heeft gemaakt."

Biodiversiteit

"Ik vind het een prachtig plaatje, en als je dan ziet welke dieren zijn teruggekomen, de bever, de otter, de kraanvogel. De biodiversiteit is geëxplodeerd. En het is nooit saai want elke keer kom je ergens en dan is het net weer anders dan de vorige keer. Daar zorgt de natuur zelf voor dat ik het niet saai ga vinden."

Kijk hier een van de ROEG!-uitzendingen in De Holmers terug.

Afbeelding
Evert Thomas en Loes aan de rand van een van zijn favoriete vennetjes (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen