Dotterbloemen als delicatesse

Zondag 01 Mei 2022
  • Dotterbloemen aan de rand van het Amerdiepje (Rechten: RTV Drenthe)

In het vroege voorjaar zie je veel gele bloemen, waaronder de dotterbloem. "Een opvallende plant die vaak in slootkanten staat", vertelt boswachter Evert Thomas. "Ze zijn iets minder kritisch dan veel andere soorten die in de beekdalen groeien. Deze plant groeit gewoon langs het gekanaliseerde Amerdiepje."

De dotterbloem is een vaste plant uit de ranonkelfamilie. Het Duitse 'Dotter' is verwant aan het woord 'doder' wat dooier betekent en ongetwijfeld naar de gele bloemen van de plant verwijst. De bloeiperiode is in maart en april en soms nog eens in augustus en september.

Kappertjes

Voor vee is de plant licht giftig, maar bijen hebben daar geen last van en bezoeken de bloemen. Ook mensen kunnen van de bloemetjes eten. "In Duitsland werden vroeger de kleine nog niet uitgekomen bloemetjes in het zuur gelegd", vertelt Thomas. "Dat smaakte een beetje naar kappertjes. Het is een specifieke, zoute en zurige smaak die je moet bevallen." De dappere Thomas probeert een bloemetje. "Het valt mee maar op een pizza zou ik toch voor de kappertjes gaan."

Lees ook:

Contact
opnemen