Bloembollenweekend moet voorjaarsvoedsel voor insecten opleveren

Zaterdag 07 Oktober 2023
  • Bijen halen nectar uit bloemen (Rechten: RTV Drenthe)

Een primeur in het eerste weekend van oktober: het Nationale Bloembollenweekend. Het doel is om zoveel mogelijk mensen biologische bloembollen te laten planten in het najaar zodat de hommels en bijen daar in het voorjaar de vruchten van plukken.

De campagne is een initiatief van Stichting Steenbreek die zich inzet voor het duurzaam vergroenen van de leefomgeving.

Vervroegd

Het vroege voorjaar wordt steeds warmer met als gevolg dat insecten zoals hommels, bijen en vlinders eerder tevoorschijn komen en uitgehongerd op zoek gaan naar voedsel. Zij zijn aangewezen op de nectar van bloeiende planten. Door in november vroege voorjaarsbollen te planten zoals de blauwe druif, het sneeuwklokje en de krokus zorg je ervoor dat insecten voldoende voedsel kunnen vinden.

Deelnemen

Meedoen is heel eenvoudig: plant vroege voorjaarsbollen in de tuin, op je balkon of in het park. Kies voor biologische bollen, die zijn vrij van chemische middelen en niet schadelijk voor insecten. Maak per bol een gat in de grond, twee keer zo diep als de grootte van de bloembol. Leg de bol erin en maakt het gat dicht. Geef de bol water en wacht op het voorjaar.

Lees ook:

Contact
opnemen