Het roodgatje heeft een rood gatje

Zondag 07 Mei 2023
  • Het roodgatje (Rechten: Saxifraga / Pieter van Breugel)

De vlindertuin in Zuidwolde is ingericht om het vlinders naar de zin te maken met veel inheemse nectar- en waardplanten. Andere insecten plukken daar ook de vruchten van, zoals wilde bijen.

In ons land komen een kleine vierhonderd wilde bijen voor, zoals zandbijen en metselbijen. De meeste van deze bijen leven alleen, in tegenstelling tot honingbijen en hommels die samen in één nest leven.

Vlindertuin

De vlindertuin is in 1998 aangelegd door de Natuurvereniging Zuidwolde in samenwerking met de plaatselijke volkstuinvereniging. Voorzitter van de natuurvereniging Joop Verburg is regelmatig te vinden in de tuin. Hij plukt een mooi gekleurde wilde bij van een paardenbloem.

Roodgatje

"Dit is een heel klein bijtje, een wilde bij met lange sprieten. Als je goed kijkt, kun je zien dat de achterkant van zijn kontje roodachtig is. Dit is een roodgatje, een zandbij die op dit moment vliegt." Roodgatjes zijn tussen de negen en elf millimeter lang en hebben een borststuk dat van boven rood en van onder wit behaard is. Het is een algemene soort die tussen maart en eind juli vliegt. Roodgatjes zijn veel te vinden op paardenbloemen en wilgen, op schermbloemigen en fruitbloemen.

Lees ook:

Contact
opnemen