Lysander van Oossanen van Staatsbosbeheer

  • Boswachter Lysander van Oossanen (Rechten: RTV Drenthe)

Boswachter Lysander van Oossanen prijst zich gelukkig met zijn werkgebied: het Drents-Friese Wold. Hier mag het gebied wilder en stiller worden en dat vindt hij prachtig. In ROEG! neemt de boswachter ons mee op kleine, liefst heel rustige en ruige paden.

"Het Drents-Friese Wold, daar ben ik wel verliefd op", zegt Van Oossanen enthousiast. "Ook op de missie die er ligt: meer de natuur los durven laten. Niet precies weten waar het heengaat en dat op de voet volgen. Het maken van een gebied waar je wildernis kunt beleven, dat vind ik heel mooi."

Wonderlijk en magisch

Op zijn eenentwintigste stapte Van Oossanen over van de horeca naar Staatsbosbeheer. Hij miste het buiten-zijn en volgde zijn groene hart. Als boswachter hoopt hij mensen op een andere manier naar de natuur te laten kijken. "Ik wil de mensen meenemen in de schoonheid die ik ervaar. Ik voel iets voor de natuur, iets wonderlijks, iets magisch. Door mensen de natuur meer zintuiglijk te laten ervaren probeer ik ze meer in verbinding te krijgen met de natuur om hen heen."

Zelf is hij naast zijn werk als boswachter ook geregeld actief met bushcraften. Tijdens het ROEG! Kamp bouwde hij bijvoorbeeld een shelter om de nacht in door te brengen. Zo'n nacht in de natuur, maar ook andere avonturen in het bos leveren hem bijzondere ervaringen op. Wildplukken en een zelfvoorzienende levensstijl zijn onderdeel van zijn leven. "Ik vind het gewoon prachtig mooi hoe de natuur in elkaar zit. Het fascineert me hoe dat reilt en zeilt en werkt. Daar wil ik mee bezig, me ervoor inzetten."

Lees ook:

Contact
opnemen