Een waterdicht onderkomen bouwen: ‘Je moet wel gek zijn om hier te gaan slapen’

Zondag 03 December 2023
  • Boswachter Lysander slaapt in de hut (Rechten: RTV Drenthe)

Boswachter Lysander van Oossanen is bedreven in de bushcraft, of het 'comfortabel verblijven in het bos', en laat de Junior Rangers op het ROEG! herfstkamp zien hoe je een onderkomen bouwt. De hut moet waterdicht worden want het weer is niet om over naar huis te schrijven.

"Eens kijken of ik hier vanavond kan slapen", aldus de boswachter. Hij laat zien hoe je een soort tent maakt door van natuurlijke materialen een A-frame te maken en dit te bedekken.

Puzzelen

"Het mooiste is om takken te zoeken met de juiste lengte. Ze mogen niet te ver uitsteken zodat de bladeren en het mosdak dat er straks overheen komt, alle takken bedekken. Anders krijg je lekkages en dat willen we niet." Het droog houden van de tent is een hele uitdaging. "Zeker met dit weer. Dit is de eerste laag die we aanbrengen. Als er genoeg takken staan, zover zijn we bijna, verzamelen we dunne twijgjes met veel naalden eraan. En dan zoeken we heel heel bladeren."

Droog

Je moet toch wel gek zijn om hier te slapen, meent Loes. "Maar het is nog niet af, het komt goed", verzekert de boswachter. Hij doet dit vaker. "Niet zoveel met dit weer maar ik vind het heerlijk om buiten te slapen. Ook als het koud is en als het regent, maar dan lig ik meestal in een bivakzak." De grond is nat, dus hij heeft een matje meegenomen om op te liggen. "Als het droog zou zijn, kun je gewoon op de grond slapen. Of een bed maken van bladeren."

(de tekst gaat verder onder de video)

Verschil

Bushcraft lijkt op survivallen in de natuur, alleen de motivatie is anders. Bij survival gaat het om jezelf redden in noodsituaties. Je leert voedsel te verzamelen, gereedschap te maken van bomen en een veilig onderkomen te bouwen op de bosgrond. "Bij bushcraft leer je veel van dezelfde technieken, maar niet om jezelf uit noodsituaties te krijgen, maar eigenlijk juist om het bos in te gaan en daar te verblijven. En dat je alles om je heen kunt verzamelen om het ook nog comfortabel te maken."

Slapen

Van Oossanen geniet ervan. "Je hoort de muizen langslopen, dat is toch leuk. Dat heb je thuis niet." Hij bekijkt het resultaat. "Dat ziet er super uit, rangers. Ik ga een poging wagen om hier de nacht door te brengen. Als we het echt goed willen doen, zijn we nog wel een paar uur bezig met blad erop gooien. Maar het is laat, we zijn moe en we willen naar bed. Welterusten." Hoe droog en warm het onderkomen is, zal de volgende ochtend blijken...

Zie op de zaterdagen 2, 9 en 16 december de avonturen van het kamp in ROEG! op TV Drenthe en via https://www.roeg.tv/uitzendingen.

Afbeelding
De hut in aanbouw (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen