Hermelijn heeft baat bij verbindingen tussen natuurgebieden

  • Matthijs Smaal doet onderzoek naar de hermelijn in Drenthe (Rechten: Matthijs Smaal)

Verbindingen tussen natuurgebieden zijn van levensbelang voor wilde dieren. Ook kleine marterachtigen hebben baat bij veilige passages die de natuur in de provincie op elkaar laat aansluiten.

Matthijs Smaal houdt zich al jaren bezig met deze vlugge diertjes. In De Onlanden is hij gestart met een nieuw onderzoek naar de aanwezigheid van een van de marterachtigen: de hermelijn. Hij maakt daarbij gebruik van zijn struikrover: een zelf ontwikkelde cameraval, die een duidelijk beeld moet geven van de hermelijnen in het gebied.

Hermelijnen hebben het moeilijk door de versnippering van het landschap. Wat dit betekent voor de Onlanden hoopt Smaal met zijn onderzoek, dat vier jaar duurt, duidelijk te maken.

In onderstaande reportage zie je dat Smaal een struikrover in de Onlanden plaatst:

Serie Veldwerk

Stikstofneerslag, klimaatverandering, waterkwaliteit, biodiversiteit en natuurinclusieve landbouw. Het zijn grote en ingewikkelde onderwerpen die allemaal met de Drentse natuur te maken hebben. In de serie Veldwerk duikt ROEG! in deze materie aan de hand van concrete voorbeelden. Wat is er aan de hand met een bepaalde plant of diersoort? Wat moet er gebeuren om die soort te redden, of te bestrijden? Dit is het vierde deel van de serie.

Lees ook:

Contact
opnemen