Zeldzame varen verspreidt zich snel door klimaatverandering

Vrijdag 23 Februari 2024
  • Edwin de Weerd met de geschubde mannetjesvaren (Rechten: RTV Drenthe)

De grote hoeveelheid regen heeft een effect op de sporenplanten. Varens lijken te profiteren van al dat water, zo ziet plantenkenner Edwin de Weerd dat de geschubde mannetjesvaren steeds vaker opduikt in Drenthe.

Door klimaatverandering hebben we te maken met meer regen. Floron meldt in de Florabalans van 2023 dat dit ervoor zorgt dat varens hier baat bij hebben: 'omdat ze in een deel van hun levenscyclus afhankelijk zijn van bevruchting via water'. Ook de geschubde mannetjesvaren breidt zich de afgelopen decennia sterk uit. De plant wordt door Floron nog als 'zeldzaam' bestempeld, maar sinds 1980 neemt de soort sterk toe in bossen in heel Nederland. Het gaat nog wel om kleine populaties.

De Weerd ziet de verandering in een bos tussen Spier en Wijster.

Serie Veldwerk

Stikstofneerslag, klimaatverandering, waterkwaliteit, biodiversiteit en natuurinclusieve landbouw. Het zijn grote en ingewikkelde onderwerpen die allemaal met de Drentse natuur te maken hebben. In de nieuwe serie Veldwerk duikt ROEG! in deze materie aan de hand van concrete voorbeelden. Wat is er aan de hand met een bepaalde plant of diersoort? Wat moet er gebeuren om die soort te redden, of te bestrijden? De geschubde mannetjesvaren is het derde deel van deze serie.

Lees ook:

Contact
opnemen