Zandhagedis scharrelt naar hartenlust in Drents-Friese Wold

Zaterdag 30 December 2023
  • De kracht van Drenthe memoryspel met de Zandhagedis (Rechten: RTV Drenthe)

De zandhagedis is een kwetsbare, kleurrijke soort die voorkomt in het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het is één van de soorten 'die we niet kunnen missen'. Drentse natuurorganisaties hebben een memoryspel uitgegeven met het motto 'Om je geheugen op te frissen, deze soorten kunnen we niet missen'.

Het is onderdeel van de campagne De Kracht van Drenthe. Daarin geven zij een indruk van hun werk, de samenwerking die ze aangaan en de impact daarvan. De komende dagen lichten wij tien van de planten- en dierensoorten uit waar Drenthe trots op is en die baat hebben bij natuurbeschermingsmaatregelen.

Reptielen

Het Drents-Friese Wold is belangrijk voor de instandhouding van reptielen in ons land. De adder, de ringslang, verschillende salamandersoorten en de zandhagedis leven er. De zandhagedis of duinhagedis komt uit de familie van de echte hagedissen en komt vooral voor in duin- en heidegebieden, waaronder het Aekingerzand. Op de grond scharrelt het dier zijn maal bijeen dat bestaat uit insecten zoals spinnen, kevers. vliegen en vlinders. 's Nachts en als het regent schuilt de hagedis in een holletje.

Heide

Van nature kwam de zandhagedis in Drenthe waarschijnlijk alleen voor op de Hondsrug, aldus Aaldrik Pot van Staatsbosbeheer. De populaties die meer westelijk in de provincie leven, zijn wellicht ooit uitgezet. Al staat de soort als kwetsbaar op de Rode Lijst, het gaat over het algemeen goed met de zandhagedis. Het reptiel heeft baat bij oude heidestruiken en rommelige stukjes met stukjes plaggen, stobben en zand.

Opvallend

De zandhagedis is robuust gebouwd en kan 21 centimeter worden. In het voorjaar en de zomer hebben de mannetjes groene flanken waarmee ze een vrouwtje lokken. Het vrouwtje is kleiner en onopvallender van kleur. Tijdens de paartijd zijn beiden het makkelijkst van elkaar te onderscheiden. De vrouwtjes leggen hun eieren op zonnige, onbegroeide zanderige plekken. De warmte van de zon broedt de eieren uit. Gemiddeld gaat het om zes eieren.

Afbeelding
De zandhagedis leeft in het Drents-Friese Wold en Leggelderveld (Rechten: Mediawiki / Rob Zweers)

Lees ook:

Contact
opnemen