Witte klaverzuring breidt uit dankzij koeien

Zaterdag 12 November 2022
  • Witte klaverzuring bloeit in april en mei (Rechten: Wikimedia Commons)

In het Amelterbos ten oosten van Assen groeit een teer en zeldzaam bosplantje, de witte klaverzuring. De plant kan eenjarig of meerjarig zijn en komt voor op vochtige bosbodems. De blaadjes doen denken aan klaver, maar zijn lichter van kleur.

Ondergronds heeft de plant een uitgebreide wortelstok. 's Winters blijft de plant groen, tenzij de winter erg streng is.

Begrazing

De witte klaverzuring komt voor in een specifiek deel van het Amelterbos. Boswachter Bertil Zoer legt uit wat het verschil is met andere delen van het bos. "Rond 1990 besloot de toenmalige beheerder, de gemeente Assen, om dit deel bij de begrazingseenheid te betrekken. Hier lopen dus af en toe koeien doorheen, dat is het enige verschil." De aanwezigheid van de koeien zorgt voor minder bramenstruiken dan elders.

Bosbodem

"Bramen horen natuurlijk thuis in het bos, maar het zijn er wel veel, deels ook door de stikstof", aldus Zoer. "Hier zijn het er minder door die koeien. Ze eten de bramen niet op maar lopen het een beetje kapot. Dat is interessant, want daardoor ontstaat er weer deels een kale bosbodem." Dat geeft zeldzame bosplantjes zoals de witte klaverzuring de kans om terug te komen.

In deze uitzending van ROEG! wandelt boswachter Zoer samen met Loes van der Laan door het gevarieerde Amelterbos. Ze komen er de klaverzuring tegen en staan stil bij de grote variatie in de overgang van stad naar Nationaal Park Drentsche Aa.

Afbeelding
Kale bosbodem met witte klaverzuring (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen