Wespenseizoen begint vroeg dit jaar: drie tips om overlast te voorkomen

Woensdag 06 Juli 2022
  • Zoetigheid trekt wespen aan (Rechten: Gabriele M. Reinhardt via Pixabay)

Iedereen heeft er wel eens last van: zit je net klaar om van een zomerse cocktail of een verfrissend ijsje te genieten, komt er een wesp aangevlogen. Afhankelijk van de weersomstandigheden in het begin van het jaar, doet deze irritatie zich in meerdere of mindere mate voor tijdens het zomer- en nazomerseizoen.

Dit jaar begint de wespenoverlast waarschijnlijk al halverwege juli, volgens website Nature Today. Dankzij een zonnig en droog voorjaar is het veel koninginnen gelukt om succesvol een nest te vormen en de eerste 'limonadewespen' zijn al gezien.

Droog en warm weer

Nadat een koningin uit haar winterslaap is ontwaakt, heeft ze vaak een moeilijk begin. Ze moet aansterken, een goede plek voor haar nest zoeken en beginnen met bouwen, eitjes leggen en larven voeren. Na een maand kunnen de eerste werkers haar helpen.

De weersomstandigheden in de eerste helft van het jaar, droog en redelijk warm, hebben ervoor gezorgd dat veel koninginnen de eerste moeilijke fase zijn doorgekomen.

Hongerige werksters

Wespenbestrijders maken melding van een spreiding in nestomvang. Dat betekent dat sommige koninginnen vroeg en anderen wat later begonnen zijn met de bouw van hun onderkomen.

De eerste 'limonadewespen' zijn ook al aangetroffen, een teken dat sommige koninginnen erg vroeg waren met bouwen en dat het nest alweer leegloopt. Limonadewespen zijn namelijk hongerige werksters die geen larven meer te voeren hebben en in ruil daarvoor geen zoetstoffen meer krijgen.

Belangrijke schakel

Wespen mogen dan soms lastig zijn, ze zijn vooral nuttig en onmisbaar volgens boswachter Pauline Arends. "Ze zijn een belangrijke schakel in de natuur. Ze eten enorm veel muggen en vliegen en halen dus allemaal kleine beestjes weg waar wij ook last van hebben."

Net als bijen bestuiven wespen bloemen en ze eten dode dieren op en ruimen zo kadavers op. Tot slot dienen ze als voedsel voor andere dieren waaronder de wespendief, vertelt Arends.

Onder de foto tips om wespenoverlast te voorkomen:

Afbeelding
De koningin begint met het bouwen van een nest, de werksters maken het af (Rechten: Wikimedia Commons)

Wespensteek voorkomen

Heb je een wesp in het vizier terwijl je op het terras van een glas sap geniet? Blijf dan rustig zitten en begin vooral niet om je heen te slaan. Zo voorkom je dat je gestoken wordt door een geschrokken wesp. Het insect is nieuwsgierig en hongerig maar zal niet aanvallen, aldus wespenvriend Sjoert Fleurke. "Als wespen agressief zijn, komen ze recht op hun doel af, gaan ze zitten en steken ze direct. Dit gedrag zie je eigenlijk alleen, als je een wespennest verstoort."

Wespenbezoek voorkomen: stank

Wespen houden van zoetigheid maar blijken minder gesteld op de geur van bepaalde etherische oliƫn. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat onder andere citroengras, lavendel, groene munt en venkel de insecten op afstand houdt. Het meest effectieve mengsel bleek dat van kruidnagel, citroengras en geranium. Denk er wel om dat je eerst de geurstoffen plaatst en dan pas geniet van je ijsje. Anders blijven de wespen alsnog komen.

Wespenbezoek voorkomen: fruit

Om wespenbezoek aan de tuintafel te voorkomen, kun je ze ook verderop in de tuin trakteren op hun eigen zoetigheid. Natuurkieker Coby Koops maakt al jaren een wespentafel met fruit dat overrijp is. "Het is heel belangrijk dat je er voedsel op legt dat een beetje ruikt. Ik leg er appels op, daar zijn wespen heel dol op. En bananen vinden ze lekker, die laat ik in de schil. Ik maak er alleen een grote gleuf in en dan wordt 'ie door de wespen leeggegeten."

Kijk hieronder de ROEG! wespenspecial terug. Je ziet de wespenvriend in actie en boswachter Pauline Arends duikt een wespennest in.

Lees ook:

Contact
opnemen